Sidor

lördag 22 december 2012

Från kyrkofader till tomte


 Alltså. Just nu vimlar det av tomtar här i Naousa. Det är tomtar på loftet, i skogen, på torget, ridande till häst (bilder tagna igår på Naousas torg) och sittande i vagn. Vart man går ser man tomtar i röda kläder och med stort skägg (och det kryllar visst om dom här på bloggen också).

Men för att reda ut begreppen lite så heter "tomten" på grekiska Agios Vasilios. Och denne helige man har absolut ingenting att göra varken med Santa Claus (en annan biskop) eller med vår skandinaviska hustomte. Han var en stor kyrkofader och biskop i Caesarea (nuvarande Kayseri) i Turkiet på 300-talet. Han är bland annat ihågkommen för sitt stora sociala arbete för sjuka och fattiga och han skänkte den förmögenhet han ärvt från sin familj till de fattiga.
Den helige Vasilios dog den 1 januari 379 och därför firar man i Grekland hans namnsdag på just nyårsdagen. Och den folkliga traditionen säger att helgonet, som ofta avbildas på ikoner med röda kläder, kommer med gåvor till barnen under natten mot den 1 januari. Så när maken var liten putsade han sina skor på nyårsaftons kväll innan han gick och la sej och när han vaknade låg det en present på skorna!
Men tyvärr, nuförtiden har såna här traditioner försvagats på grund av bl a massmedias stora inflytande. Det betyder att många grekiska barn nu får presenter under julen istället (eller vilken annan dag som helst under helgerna). Och Agios Vasilios är för grekiska barn inte längre en mager biskop från öst, utan en tjockmagad västerländsk man som hohoar och har sej. Eller kanske en mix av båda.
Lite synd när lokala traditioner försvagas, tycker jag. Men det är nog bara grekiska tomtar som bakar "loukoumades" på torget i alla fall...

2 kommentarer:

Ingegerd sa...

Det var intressant att få veta något om Agios Vasilios. Vem han var och var han levde. Jag har i min enfald inte kopplat honom till en verklig person utan trodde att det var namnet för tomten.
Man lär sig alltid något nytt.

Musikanta sa...

Faantastiskt att se gröna löv på träden - här är det vitt, vitt, vitt och mer snö kommer hela tiden.

Några tomtar här på landet ser vi inte till, men desto fler finns inne i stan.
Intressant att höra om Agios Vasilios - något nytt lär man sig alltid på bloggen!
Jag önskar dig och de dina en skön och god jul.
Kram från Ingrid