Sidor

måndag 24 december 2012

Nu har vi sjungit in julen!

Kan ni tänker er en jul utan sång och musik? Nej, jag tänkte väl det. Jul och advent är så otroligt förknippat med olika sånger. Och så är det i Grekland också, fast kanske på ett annat sätt.
 Här sjunger man in julen på gator och torg, istället för i kyrkor och konserthus. Körer går ut på stan och sjunger och barnen går från hus till hus på julaftons morgon för att sjunga och få godis och en slant. Och här i våra trakter, framför allt i byarna, samlas man även på kvällen före julafton till nåt som kallas för "kolde". Det betyder att man tänder stora brasor för att värma den lilla heliga familjen där det snart ska födas ett barn. I själva Naousa tänder man eldar på juldagens morgon istället.

Och vid dessa eldar blir det ofta sång och musik och kanske dans. Så igår kväll var vår kör inbjuden till den fina byn Arkochori ("björnbyn") där vi sjöng några sånger, påbyltade med tredubbla lager av kläder - det var tre minusgrader. Vi sjöng strax innan elden skulle tändas kl 23, för sån är traditionen i just den här byn.
Och det bjöds på varmt vin - dvs glögg! Hett rödvin med kanel, nejlikor och ingefära, gissa om det värmde gott.

Om en stund blir det mer musik, då ska barnkören ut på stan och sjunga. Och som körens fotograf följer jag efter som en liten svans förstås. Och ikväll vankas det julbord hemma hos oss! Undrar om tomten kanske kommer också...? God Julafton till er alla!!

6 kommentarer:

Birgitta Ryås sa...

Å, vilken trevlig tradition! Avslappnad och prestigelös på något sätt och som kan glädja många.
Önskar er en fortsatt glad och god jul! Kram till hela familjen!

Anonym sa...

Håller med Birgitta, låter underbart! Hoppas hela familjen hunnit bli samlad nu, och önskar er en verkligt God Jul!
Inga-Britt

Grekland nu sa...

Birgitta - Exakt, kravlöst var ordet! Den grekiska julen är utan "måsten", i alla fall för mej. Och det gör att stressen blir betydligt mindre. Fortsatt glad jul till er också!

Uhanna sa...

Vad mysigt ni verkar ha det!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Kramar.

anneli sa...

Så mysigt !
En riktig God och Fridfull Jul önskar jag till dig och hela familjen!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Hela familjen är på plats och det är trångt men härligt. Önskar dej god fortsättning!!
Uhanna - Ja, det är mysigt! God fortsättning till dej också!
anneli - Tack detsamma, önskar dej allt gott!