Sidor

onsdag 26 december 2012

Jul på svenska och grekiska

Visst, det bankade hårt på dörren på julaftonskvällen, precis som det brukar. Och in klev en skräckinjagande, halvt vanskapt figur, i skägg. Men han hade ett hjärta av guld och ganska många paket att dela ut, så kvällen var räddad och glädjen stod högt i tak. Men som vanligt missade maken det hela, han har den dåliga vanan att alltid gå ut och köpa en tidning just då...
Och sen kastade vi oss över julbordet, med hemrimmad skinka, köttbullar, Janssons och sill från IKEA, hembakat bröd och ost från Kreta - mätta blev vi och magen stod i fyra hörn. Allt var precis som det brukade, med varm och härlig stämning.
När den svenska julen var avklarad på julafton inföll den grekiska på juldagen. Grillade kotletter i öppna spisen hos svärmor, "sarmades", dvs kåldolmar (se bild) och sallader. Och glädje i ögonen hos de gamle över att få se sina barnbarn igen.
Som vanligt tog vi en promenad runt stan för att se på eldarna. De brasor som man tänder för att värma den nyfödde. Men i dessa kristider hittade vi bara ett fåtal. Troligen vill man hellre ha veden till att värma upp sina hus. Men på några håll satt man i solen och  njöt, för vädret var perfekt.
Och självaste Merkel var specialinbjuden att komma och uppleva en grekisk juldag! En stor banderoll skrev:  "Merkel, kom till vår brasa! hälsningar grannskapet"...

God fortsättning på helgen önskar jag er alla!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så härligt att dina svärföräldrar orkar fira jul med er fortfarande, om jag minns rätt är dom ganska till åren?
Önskar dig en fortsatt härlig helg med dina barn och din man + mera sol över Grekland!
Inga-Britt

Monica P sa...

God Fortsättning!

Birgitta Ryås sa...

Så kul att få fira både en svensk och en grekisk jul!
God fortsättning! Kram!