Sidor

söndag 30 december 2012

Kultur i mellandagarna

Överallt skor, kläder, väskor, mobiler och sladdar De vuxna barnen tar sin plats och det är trångt om saligheten. Och tidsrytmen är en annan. Vissa kommer hem när jag äter frukost, men är det jullov så är det. Jag njuter av samvaron och försöker att inte tänka på att ungarna snart flyger sin kos igen.
Härom kvällen var vi på bio och såg Hobbit. Naousa har ingen biograf längre, men som tur är så har stan sin egen filmfestival, (Naousa International Filmfestival, NIFF) som ser till att vi då och då får se film på bio. Och Hobbit var en dramatisk och våldsam historia, som även innehåller otroligt vackra partier. Tack vare 3D-glasögonen fick man ju känslan av att vara mitt i filmen. (Och jag lyckades hålla mej vaken NÄSTAN hela tiden...).
Filmen Hobbit visades i 3D under fyra dagar, två föreställningar varje dag - och billigaste biljettpriset i Grekland, bara 6 euro! Så köerna har varit långa. Dessutom har det skett visningar av barnfilmen "De fem legenderna", även den i 3D, för fyra euro. Bra initiativ, NIFF!

Nu ska jag laga moussaka till ett helt kompani.

8 kommentarer:

m sa...

Undrar när filmen kommer hit? Det dröjer nog. Vi har sommarbio med bioduken på huset mittemot... Jag läste de här Tolkien-böckerna redan på 60-talet, helt facinerad. Att se filmerna intresserar mig nog inte lika mycket. Man gör sig en bild i huvudet medan man läser, och så stämmer det inte med filmens bilder.

God Fortsättning och var glad över dina ungdomar!

Uffe sa...

Jag önskar ett Gott Nytt 2013 till dig och din familj.

The Hobbit kommer att bli en kultfilmserie som Sagan om ringen. Jag har sett den hemma i 2-D och vill inte se den i 3-D. Jag klarar inte av höghastighetsfilm utan att få ett lätt illamående... ändå så jobbar jag med film dygnet runt.
Vissa scener tyckte jag var lite väl utdragna och röriga då det hände för mycket på en gång. Jag tror det beror på animeringstekniken och att de som gör det vill visa hur extremt duktiga de är. Men överlag så får den 4,7 av 5 möjliga.

Eva Inathens-Greece sa...

Barnen har sett den, men jag väntar tills den kommer på TV...
Vi fick ha äldsta dottern hemma över jul, men nyår ville hon fira på Kreta med pojkvännen. Konstigt det kommer att kännas när alla flyttat hemifrån...förstår att ni uppskattar att ha dem hemma nu!
Vill önska dig och de dina ett riktigt Gott Nytt År!★

Grekland nu sa...

M - Jag vet ju inte var du bor, men just nu verkar filmen visas lite överallt. Men det kräver ju förstås att det finns en biograf! Och kanske det krävs extra teknik när det är 3D? Jag försökte läsa böckerna när jag var ung, men kom aldrig riktigt in i dom. Behåll du dina bilder! Gott nytt år!
Uffe - Jo, nog kan det bli lite för mycket av teknik ibland och visst kan man känna en viss yrsel, det håller jag med om. Men i det stora hela gillade jag filmen, även om man gärna kunde minskat ner på några strider. Gott nytt år till dej också!
Eva - Jo, det är lite konstigt när barnen flyttar ut och när den siste flyttar kan det ju uppstå en mindre kris. Men man vänjer sej och det finns ju fördelar också med att bara vara två. Önskar er också ett riktigt bra år 2013!

Ingrid sa...

Jag har sett filmerna på tysk tv och tyckte överlag att de var bra, och inte som Harry Potter som inte är alls i min smak.
Det var ju duktigt gjort av dig att du NÄSTAN kunde se hela filmen!!
I dag har vi ett kallt väder i Florina med dimma och delvis smog från alla vedspisar. Det ryker som bara den från skorstenarna. Och i Atén är det ju ännu värre.
Jag önskar dig och din familj för det nya året en god hälsa. Allt det andra ordnar sig på något sätt än om det inte blir något lätt år för Grekland.

Musikanta sa...

Jag går mycket sällan på bio eftersom MM inte gillar det och jag tycker det är tråkigt att gå ensam. Så jag ser filmer på teve eller på datorn i stället. Men det blir aldrig samma sak som på en biograf.

Mirrfamiljen har glasögon så man kan se tredimensionellt på en del filmer på deras teve - men jag tycker att det är ganska jobbigt.

Underbart att alla barnen är hemma över julen - även han i Stockholm, eller?
Jag önskar dig och de dina ett Gott Nytt År!
Kram från Ingrid

Monica P sa...

Hej Inga-Britt, igen... m skulle vara Monica P men jag hade lite bråttom.

Festmat hos oss ikväll: gemista. En gammal dam som fick sin symaskin lagad av min man hade inte råd att betala nåt, men hon har gjort en hel långpanna med fyllda tomater och paprika!

Han lär säga till tanterna att hans fru inte kan laga grekisk mat, för det händer inte sällan att de ger honom nån låda med prima grekisk husmanskost!

Grekland nu sa...

Ingrid - Just den här filmen är ju helt ny, men den kommer säkert på tv den också så småningom. Jag gillade Harry Potter också, kanske för att jag blev påverkad av yngste sonen som var stor Potter-fan. Här ryker det också i alla skorstenar, tycker jag inte om. Men vad ska folk göra när oljan är så dyr.
Musikanta - Det blir sällan bio för oss också numera, men visst är det skillnad att se film på stor duk! Även Stockholms-sonen fick ledigt och kunde komma hem, men snart åker dom igen allihop. Sånt är livet!
Monica - Jaha, var det du som var M! Haha, härlig byteshandel: reparation mot fyllda paprikor, inte dumt alls!