Sidor

söndag 9 december 2012

Se på vår tröskel står

 Se på vår tröskel står, vitklädd med ljus i hår, Sankta Lucia...

Igår firade vi Lucia, svenska föreningen tillsammans med svenska skolan i Thessaloniki. Och det var vackert och hoppingivande som alltid. Jag tycker om tanken på att vi firar ljuset som kommer när det är som mörkast. Sånt behöver vi mycket av!
Det fina luciatåget bestod av både tärnor, pepparkaksgubbar och tomtenissar. De sjöng och läste dikter, ibland på stapplande svenska, men budskapet gick fram. Och grekerna älskar den här högtiden, ibland mer än vi svenskar verkar det som, för det var dom som dominerade bland publiken igår kväll.
Och även tomten kom på besök! Med klappar till alla små. Vi stora fick delta i en utlottning av en halv flygbiljett till Sverige. Men jag vann förstås inte i år heller, det gör jag aldrig.

Bokbord, lussebullar, pepparkakor och glögg. Allt fanns med för att skapa den rätta stämningen. Men som en av de ansvariga för hela evenemanget så tycker jag det är rätt skönt att det är över och ett år till nästa gång. Men DÅ väntar jag ivrigt på ljusdrottningen igen...


6 kommentarer:

Musikanta sa...

Härliga bilder! Och kul att grekerna uppskattar Lucia så mycket!
Har själv ackompanjerat luciasånger i kyrkan idag. Vi hade fem små lucior, några tärnor, men stjärngossarna uteblev tyvärr. Men tomtar fanns med och efter luciatåget fick alla barnen godispåsar av tomten. Mycket uppskattat!
Kram

Tina sa...

Vad mysigt!

Jag vill bara påpeka att det kommer upp en ruta när jag går in på din blogg där man ska ange användarnamn och lösenord. Men det går att klicka bort. Jag vet inte, är det bara hos mig?

Ingrid sa...

Du visar fina bilder. Var glad att du kunde åka (eller köra) till Saloniki för här i Florina har vintern kommit på riktigt. Skolorna är stängda på måndag och snart är det slut på brännoljan. Så nu får vi se hur skolåret urartar sig vidare.
Usch nä, tycker inte alls om vintern. Som tur är så har jag inte mycket att göra angående julstöket.
Ha det så bra.

Grekland nu sa...

Musikanta - Visst är det kul att grekerna gillar vår fina luciahögtid! Och det är mysigt, oavsett om det är en eller flera lucior, stora eller små.
Tina - Ja, det var mysigt! Den där rutan kommer inte upp hos mej i alla fall om jag går in på bloggen utan att vara inloggad. Däremot har vi en annan dator, där det kommer upp en massa konstiga rutor och reklam på både blogg och facebook, mycket irriterande!
Ingrid - Jag hörde just att skolorna är stängda i FLorina! Ni är ett riktigt köldhål. Här var det noll grader, men sol och ingen snö än så länge. Undrar också vad som ska hända med uppvärmningen av skolorna, här pratar man också om att den inte räcker så länge till. Ha det gott i snön!

Monica P sa...

Hej från ett uppklarnande väder på Kalymnos. Jag får också en sån ruta som Tina berättar om, men det går att klicka bort den.
Förresten, idag var det ingen ruta!
Jag har inte lärt mig nog om datorer.
Ha det bra!

Uhanna sa...

Vad fint det såg ut att vara!
Själv får jag mina fina luciatåg hemma i Sverige. Hann inte gå på det som skandinaviska kyrkan i Athen arrangerade tyvärr.