Sidor

söndag 13 januari 2013

Meteoras klosterklippor

Jo men visst är det i Meteora vi har varit! Flera gissade förstås rätt i min lilla "tävling", för det är en unik miljö som inte liknar något annat. Vi åkte igår morse genom tjock dimma - men när vi kom fram två och en halv timma senare sken solen för fullt! Och även idag var det strålande solsken, men så pass kallt att vi fick skrapa rutorna på bilen.
Eftersom jag fyller år idag (alldeles för många), så blev utflykten min present. Vi satsar på upplevelser numera istället för saker och det känns jättebra. Vi bodde fint på hotell Doupiani House.
 För den som inte vet så ligger alltså Meteora mitt på fastlandet, med Kalambaka som närmaste stad . Det är en mycket speciell geologisk miljö med klippor som reser sej rätt upp mot himlen. Visst är det lite Grand Canyon över det hela? Hela området är skyddat och finns på UNESCOS världsarvslista.


Och på dessa toppar, en bra bit närmare himmelen, byggdes alltså för ca tusen år sen sex stora kloster. Hur man bar sej åt att forsla upp allt byggmaterial är för mej en stor gåta. (Klicka gärna för större bilder).
Och när man ska besöka klostren så är det trappor som gäller, med MÅNGA trappsteg. Idag kan jag knappt gå på grund av träningsvärk i vaderna. Det finns visserligen en sorts hissar, men dom skulle jag inte sätta mej i frivilligt. En går rakt upp för klippväggen, en annan går i linor över stupet (på undre bilden)! Nej tack, jag tar nog trapporna...
 Och utsikten är förstås oändligt vacker uppifrån topparna. Bergskedjor åt alla håll.
Tidigt i morse (jodå, vi var ute och väntade på soluppgången förstås...) såg de snötäckta bergskedjorna ut så här, med en häftig rödaktig ton.
Några av klostren har muséer med gamla handskrifter och en massa andra föremål. Munkarna är väldigt få på varje kloster (ibland bara en eller två), så det är tur att man får pengar från UNESCO för att bevara skatterna och klostren som helhet.
Men det har blivit rätt många munkar genom åren, eller vad sägs om den här samlingen...
Man får inte komma in i klostren om man har långbyxor, så på varje ställe fick jag låna en kjol att ha utanpå byxorna. Tjusigt värre.

Som sagt, Meteora är en fantastisk plats som är väl värd ett besök! Den är oförtjänt obekant för många turister som kommer till Grekland, troligen för att det ligger mitt på fastlandet, men nu har jag i alla fall gjort mitt för att göra platsen känd.


16 kommentarer:

anneli sa...

Stort Grattis på födelsedagen!
Så mysigt med utflykt som present.
Måste bara besöka Meteora nån gång själv också.

Gunnar sa...

Vad roligt att se dina fina bilder från Meteora. Det väcker goda minnen från alla trappsteg upp till klostren på topparna. Och så nu snön på bergen omkring. Njut av allt det storslagna och grattis på födelsedagen.

Ingegerd sa...

Fantastiska bilder. Tur att jag missade rummet med skallarna när jag var där. Det ser lite otäckt ut. Det sägs att havet gick ända upp till Meteora för länge sedan och att det är därför bergen blivit formade så här. Kanske det var så? Försökte få fram vad bergarten består av men lyckades inte så bra. Sandsten kanske? Den var väldigt märklig minns jag.

Musikanta sa...

GRATTIS på födelsedagen!
Det där med långbyxorna gällde förstås bara kvinnor...
Helt fantastiskt sceneri - men jag skulle aldrig orka eller våga ta mig upp till något av klostren.
Men det var väldigt intressant att se dina bilder. Håller med dig om att man kan undra hur man fått upp allt byggnadsmaterial!
Kram

Linda/Candygirl sa...

GRATTIs på födelsedagen.

Vilka otroliga bilder. Vilket ställe. Dit skulle jag helt klart önska åka. Så vackert. Och nästan lite hemskt.. tänk om man ramlar ned??

Grekland nu sa...

anneli - Tack för gratulationen! Visst måste du åka dit, det är absolut värt ett besök, helst i lugn och ro.
Gunnar - Tack! Ja, dessa trappsteg var bara hur många so helst, kändes det som ibland. Men det var ju värt besväret när man väl kom upp.
Ingegerd - Haha, jaså du ville inte se skallarna...Det där med havet stämmer nog, har också läst nåt sånt. Och sandsten är rätt! Kram!
Musikanta - Precis, det där med långbyxor gäller bara kvinnor, männen däremot får inte gå in i shorts. Och det är en fantastisk miljö. Det finns ett par kloster som inte har så många trappor, dit skulle du nog kunna gå.
Linda - Tack för gratulationen! Håller med dej, LITE hemskt är det faktiskt på sina ställen, men mest otroligt imponerande! Åk dit om du kan!

Eva sa...

Hej kära du! Vad intressant det var att läsa om detta och se de vackra bilderna. Det var väl en mysig födelsedagspresent! Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig. Kram

Steve sa...

Grattis! En mäktig och minnesvärd present. Även om jag aldrig varit där så kommer jag inte att glömma hur det ser ut. Tack för besöket.

Karin och Staffan sa...

Grattis till din dag och att den blev en fin upplevelse. Sedan har du ju gett oss tips på bra utflyktsmål också. 50% av oss vill inte gå uppför alla trapporna men en av oss tänker göra det....den kvinnliga delen :-)

Anonym sa...

Fin utflykt ni gjorde, men inte alltför varm ändå?
Så fantastiskt klokt av er att satsa på upplevelser, prylar har man ju mer än nog när man uppnått mogen ålder, bättre att ge själen en present! Och dina bilder är sååå bra!
h. Inga-Britt

Birgitta Ryås sa...

Vilket fantastiskt ställe! Förstår att det blev en bra födelsedagspresent! Du får lagra det i ditt minne och bära med dig det som en styrka under ditt nya år. Kram!

Grekland nu sa...

Eva - Ja, det var en mysig present (som jag förstås varit med och planera själv...).
Steve - Roligt att du uppskattade det! Är alltid kul att få dela med sej av såna här platser och upplevelser.
Karin och Staffan - Tack för gratulationen! Och visst ska ni åka dit - men jag förstår att vissa av er inte vill gå upp för alla trappor, jag kan knappt stå på benen idag pga träningsvärk...
Inga-Britt - Nä, nån värme var det inte! Minusgrader på morgonen, men ändå riktigt skönt i solen. Men jag föredrar att besöka såna här platser när det är få turister och det är lugnt och skönt.
Birgitta - Tack, och visst ska jag bära minnet med mej! Jag älskar såna här små turer, de ger mej så mycket.

Anonym sa...

Grattis på födelsedagen, ha en riktigt fin dag. Vilka fantastiska bilder,
hälsn.Lena

Anonym sa...

Tillykke med fødselsdagen og tak for gensynet med Meteora. Mange hilsner fra Gitte Aagaard

Christina sa...

Grattis! Så fina bilder, det måste vara en upplevelse att vara på plats. Jag skulle definitivt ta trapporna, det är värt träningsvärken.

Eva Inathens-Greece sa...

Grattis i efterskott, Ingabritt! Jag hoppas verkligen det blir tillfälle att åka dit en dag, så hänförande vackert!
Ha en fin helg!