Sidor

onsdag 16 januari 2013

Tårgas

Det var länge sen jag skrev om den ekonomiska och politiska situationen här i Grekland. Ibland måste jag bara stänga av och tänka på annat, jag orkar bara inte höra om allt elände precis hela tiden. För tyvärr är läget dystert och nedrustningen fortsätter i snabb takt.

Och till nedrustningen hör att man stänger myndigheter i små städer. Decentralisering kallas ju sånt och det är aldrig bra för små orter. Kanske är det ekonomiskt försvarbart i det stora hela, men det är ändå kännbart för den enskilde som kanske måste åka flera mil för att få ett papper eller en stämpel.
 Och de här dagarna packar skattemyndigheten ihop i Naousa för att flytta 20 km till Veria. På baksidan av byggnaden lastar man in datorer och allt annat, övervakade av polis. När dom såg att jag tog bilder blev jag bortkörd därifrån.
Framför byggnaden har folk varit samlade i två dagar för att protestera. Hela kvarteret är avspärrat av kravallpolis.Och rätt som det är så brakar det lös. Folk trycker på för att komma närmare byggnaden och polisen håller emot. Och då kommer den - tårgasen. För första gången i Naousas politiska historia använder polisen tårgas, mot ett par hundra upprörda  medborgare. Poliserna var nog fler än dem som protesterade. Vi håller halsdukar för näsan och mår dåligt.
Borgmästaren är upprörd och skriker mot polisen: "skäms ni inte att använda tårgas mot fredliga medborgare!!". Men vad hjälper det.

Sen lugnade det ner sej lite, men när jag gick därifrån efter nån timme för att dricka en kopp kaffe i värmen hos min svärmor fortsatte demonstrationen. Folk stod kvar och skrek slagord. Ok, kanske man kan tycka att det inte är så förfärligt upprörande att just skattemyndigheten flyttar, men det var en symbolisk protest mot allt som händer, allt som försämras i en snabb nedåtgående spiral. Suck suck.

11 kommentarer:

Taina sa...

Nej men FY så tråkigt att det ska behöva bli så där! Måste vara oroligt.

Vet inte om det hjälper, men sänder en tanke och en kram så här via cybern!

M sa...

Det är klart man inte orkar tänka på krisen och eländet jämt, då blir man ju tokig. Jag har sedan början av 2010 oroat mig för politisk instabilitet i Grekland. Oavsett var man står politiskt borde det vara klart för var och en att hanteringen av den ekonomiska krisen är under all kritik. Alla, inhemska såväl som internationella aktörer handlar efter sina egna agendor och folket blir en bricka i spelet. Eftersom det enda vi verkligen kan påverka är vår egen inställning måste vi helt enkelt v ä g r a att förlora hoppet. Vi skall ta oss igenom det här och förhoppningsvis blir vi också lite lite bättre människor på köpet. Så, nu kämpar vi vidare! Tack för en fin och läsvärd blogg, hälsningar M

Anonym sa...

Inte kul att ni också blir indragna i oroligheterna!
När det gäller indragning av myndigheter på små orter gäller nog samma medicin här hos oss också, indragningar, nedskärningar osv osv. Fast här blir det ju inga demonstrationer, vi knyter näven i byxfickan och skriver på sin höjd insändare. Resultatet är väl lika klent vilka metoder som än används, skulle jag tro. Det går väl till sist som för zigenarens häst: just när jag hade lyckats vänja honom av med att äta så dog han!
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Naousa är ju inte en så himla liten stad så en skattemyndighet behövs verkligen där. Dessutom är byråkratin fortfarande stor i Grekland så folk behöver alltid sina stämplar här och där. Och det är minsann inte roligt att åka eller köra flera mil för dessa korta ärenden. Det är ju inte alla som har en bil i dagens läge.
Tänk på alla öarna som blir utan skattemyndighet så småningom. Där behöver människorna inte timmar utan dagar för kanske bara för ett par informationer som de behöver.
som sagt, 2013 blir tyvärr ett av de svåraste åren sedan 1974 då Grekland blev ett fritt land.
Hälsningar från ett soligt Florina. Och med 10 plusgrader! Voww!

Kim M. Kimselius sa...

Oj, håller det fortfarande på så där i Grekland. Det hör man inte så mycket om här hemma längre!
Kram Kim

Grekland nu sa...

Taina - Tack för det, kan nog behövas en extra tanke och kram!
M - Håller med dej om att det gäller att inte förlora hoppet, utan hålla huvudet högt! Och lyssna på nyheter i små doser...
Inga-Britt - Jo, nog är det så, att indragningar sker överallt och att det alltid är svårt för de små orterna. Och ibland måste folk få protestera högt!
Ingrid - Visst är det värre för dom som bor på öarna. För egen del spelar det inte så stor roll och det ligger i Naousa eller Veria, men för de äldre som har svårt att ta sej kan 20 km vara väldigt besvärligt. Och fortfarande är det många ärenden som måste ske på skattemyndigheten, tyvärr.
Kim - Jodå, nog håller det fortfarande på, även om det varit lite lugnare ett tag. Tror att folk helt enkelt inte orkar demonstrera och protestera hela tiden!

Monica P sa...

Oj! Såg på Antenna nyss och det var inte lite bråkigt! Här ska de också dra in skattekontoret men intr riktigt än. Sen får vi åka till Kos om vi behöver uträtta något ärende. Det har varit en hel del protester här med.
Burr, jag är frusen efter att ha blivit genomblöt på väg hem-per moped- efter ett politiskt möte, och det stormar och regnar.
Mötet handlar om att man helt enkelt inkorporerat en rätt stor stad - Chora - in i Kalymnos "huvudstad" Pothia, och det tycker inte Chorioborna om. Det finns en massa politiskt groll bakom. Men jag tror inte det kommer att bli tårgas här i alla fall!

Grekland nu sa...

Monica - Det är ju ännu värre för er som måste åka BÅT för att komma till skattekontoret!! Jag kan tycka att man överreagerade lite igår i Naousa, men det var antagligen droppen som fick bägaren att rinna över. Och att slå ihop kommuner orsakar alltid gnäll...Hoppas på bättre väder idag! Här skiner solen just nu.

Anonym sa...

Ur ett Sverigeperspektiv känns det absurt att protestera för att det är två mil till skattemyndigheten. Själv har jag aldrig besökt skattemyndigheten så var den ligger rör mig inte i ryggen. Känns som om Grekland behöver göra något åt sin byråkrati om man måste åka dit för att stämpla papper. Tala om onödigt......

Monica P sa...

Du, anonym som sa att man inte behöver skattekontor, du har alldeles rätt, men Grekland har inte ännu byggt om sin administrativa struktur till den graden. Eftersom det har varit en otrolig massa diskussioner om det här vet jag att det i regeringens program ligger en "europeisering" eller "amerikanisering" av hela komplexet, men det kommer att ta några år. OBS, det är inte ens självklart med datorer överallt...

Om man ser hela problemet med Greklands bedrövliga ekonomiska situation och sen skärskådar detaljer inser man att det är ett pussel med tiotusen bitar och ingen vet hur helhetsbilden ser ut.

Grekland nu sa...

Anonymn - Jag förstår att det för en svensk låter lite konstigt att man reagerar så här för ett skattekontor. Men som jag skrev, allting förändras just nu i raketfart i Grekland och detta att myndigheter läggs ner eller flyttar kan bli droppen som rinner över för folk när man ser att allting bara blir "sämre". Självklart behöver landets byråkrati ses över och stramas åt rejält och det är det som görs nu - men ibland går det för fort och på ett sätt som gör att många medborgare inte hänger med. Då kan en sån här demonstration bli följden. Läs gärna Monicas svar på din kommentar här nedan också!
Monica- Helt rätt, det är ett stort och svårt pussel som nu måste lösas jättesnabbt - och då blir det problem och gnissel.