Sidor

onsdag 20 februari 2013

15 per dag...

Jodå, grekerna fortsätter att demonstrera, även om det just nu verkar som om spanjorerna är mer aktiva på den fronten. Så idag var det storstrejk och demonstrationer över hela landet igen. Ca 40.000 demonstrerade i Aten, säger de få nyheter som jag hört (för även massmedia strejkar ju).

Kan ni förresten gissa hur många demonstrationer som ägde rum förra året i hela Grekland?? Jo - håll i er - inte mindre än 5.654 stycken!! Det betyder ca 15 om dagen! En helt otrolig siffra...Om det hjälpte? Tja, det får väl var och en bedöma.

Om det var 40.000 på gatorna i Aten så var det kanske ca 400 i Naousa. Och även solen var på demonstranternas sida. Här kommer några bilder. Även ett gäng högstadieelever lämnade sina lektioner och deltog i strejken med egen banderoll.

Annars är hela berget, ända ner till utkanten av stan nu snötäckt. Det regn som föll inne i stan igår blev till snö bara någon kilometer längre upp. Så det var nog en härlig dag för skidåkning idag också! Men själv föredrar jag att sjunga, så nu ska jag gå på körövning.

9 kommentarer:

Gia sa...

Helt otroliga siffror!
Jag hörde om strejken i dag via vår partnerskola i Chalkidiki. Vi har sökt ett EU projekt och ansökan ska vara inne i morgon men läraren kunde inte skicka den på grund av strejken. Måtte den komma fram i tid annars finns risken att skolan inte får delta.

Grekland nu sa...

Gia - Ja, strejkerna lamslår ju landet, lite trist är det, men kanske nödvändigt ibland? Partnerskola i Chalkidiki - det låter spännande! Vad innebär det?

Gia sa...

Vi har sökt ett Comeniusprojekt som innebär att gymnasieskolor i Sverige, Grekland, Turkiet, Polen och Rumänien ska samarbeta kring ett tema under två års tid och besöka varandras skolor. Oerhört intressant och spännande om vi alla blir godkända. Vi får besked i juli. Hoppas, hoppas....

Anonym sa...

Vad står det på banderollerna? undrar nyfiken svensk....

Grekland nu sa...

Gia - Spännande!! Min man som är gymnasielärare försökte också få till stånd ett sånt samarbete för några år sen, mellan Sverige, Grekland och ett par andra länder, men det blev inte godkänt i ett av länderna, så det blev inte av till slut. Istället har maken i tio års tid arrangerat utbyte med en tysk skola, utan formellt "program", och det är så givande.
Nyfiken svensk - På bild nr 2 står det: "Bönder, arbetare, arbetslösa, alla tillsammans mot åtstramningspolitiken och samförståndsavtalet". På nästa bild står det bl a: "Man skär ner våra liv - nu räcker det!" och på sista bilden med eleverns står det: "Elever-arbetare, en röst och en knuten näve".

Birgitta i Umeå sa...

Inga-Britt, det är så intressant att lösa din blogg.
Man lär sig så mycket om samhället, människorna, naturen, livet och mycket mer.
Fortsätt så med din blogg.

Grekland nu sa...

Birgitta - Tack snälla! Alltid roligt att höra att det man gör betyder något för nån annan.

Gia sa...

Inga-Britt, jag har också hand om ett utbyte med en fransk gymnasieskola. Varje vår kommer 15 elever och två lärare till oss och varje höst åker vi till dem. Eleverna bor i värdfamiljer och får träna franska och engelska. Det är oerhört inspirerande och den bästa fortbildning en lärare kan få. Eleverna och vi har fått vänner för livet! Jag brinner för alla former av internationalisering.
Vilka ämnen undervisar din man i? Jag undervisar i engelska, tyska och franska och har alltid drömt om ett samarbete mellan gymnasieskolor i Sverige och Grekland. Om det spricker med Comenius kanske jag kan kontakta din man, om han är intresserad förstås!

Grekland nu sa...

Gia - Det här låter ju precis som "vårt" utbyte! Du kan väl kontakta mej på mejl tomboulides@gmail.com så kan vi diskutera lite mer!