Sidor

söndag 17 februari 2013

Från utvandrarland till invandrarland

Världens tristaste väder utanför fönstret, så jag kröp upp i soffan med en kaffekopp i morse och satte på Svtplay. Sen blev det schlager för hela slanten en stund. Kan ju inte låta bli att följa Melodifestivalen, trots allt... Och i morgon kväll är det dags för den grekiska, som bara sänds EN gång, inte vareviga vecka. Är absolut ingen stor fan av denna musikstil, men man måste ju ha lite koll.
På tal om nåt helt annat så var jag igår kväll på ett föredrag om Greklands immigrationspolitik. En känslig fråga och arrangörerna var lite oroliga för att det skulle kunna bli hetsiga diskussioner och reaktioner i publiken. Men trots trängsel (drygt 120 personer fyllde lokalen) så gick allt lugnt tillväga. Föredragshållaren kommer från Naousa men jobbar nu som juridisk expert på inrikesministeriet och han redde ut begreppen för oss.

Han berättade att Grekland efter 1990 förvandlades från ett utvandrarland till ett invandrarland. Det var ungefär då som östblocket föll och då kom stora grupper från dessa länder till Grekland. Allra flest var albanerna som kom vandrandes över bergen och in i landet. Man kan säga att Grekland blev taget på sängen, utan att ha någon specifik immigrationspolitik. Tio år senare kom den andra stora vågen, från Mellanöstern, Asien och Afrika. De kom oftast sjö-eller landvägen via Turkiet.

De siffror som just nu gäller officiellt är att det finns:
-ca 600.000 invandrare med uppehållstillstånd (70 procent är albaner).
-Förutom dessa finns ca 500.000 personer med grekiska rötter som kommit från östblocket och som räknas som en egen kategori.
-Antalet medborgare från EU som bor här (däribland är jag) uppgår till 100.000.
-Antalet asylsökande flyktingar är ca 60.000. En del av dem har väntat i flera år på ett beslut.
-Och så har vi den stora gruppen illegala invandrare, utan papper och tillstånd. Ingen vet hur stor den är exakt, det talas om allt från 200.000 till en halv miljon.

Hur som helst så har antalet NYA immigranter minskat rejält sen i höstas. En orsak är den mur som byggts och att antalet poliser vid gränserna ökat. Men även krisen spelar in - vad ska man till Grekland och göra när det inte finns nån chans till jobb?? Man kan säga att strömmen börjat vända så sakteliga, nu söker sej albaner och bulgarer hem igen, dessutom åker grekerna utomlands för att plugga eller hitta jobb.

Jag undrar hur situationen kommer att se ut här i Grekland om fem år? Just nu är frågan känslig och explosiv och nästan vad som helst kan hända. Folk har alltid flyttat på sej och kommer nog att göra det än mer i framtiden, men det krävs en human och rättvis politik för hur man ska handskas med detta. Och helst en gemensam politik i hela EU.

2 kommentarer:

Uhanna sa...

Idag satt vi med samma tankar du och jag. Utvandringspolitik var precis det mitt inlägg fick handla om också. En knivig fråga som sätter människors etiska och sympatiska förmåga på prov.

Johanna.

Ingrid sa...

En mycket bra artikel angående Greklands invandrare och förr i tiden utvandrare. Det är tyvärr en mycket känslig fråga. Vi svenskar har nog fördelen att vi alla har ett jobb här i landet eller får pension från utlandet och ligger inte till last. Det som oroar mig är det nya partiet "Chrysi avgi", det s.k. nazipartiet. Som tur är så börjar folk förstå att detta parti inte är det rätta för Grekland och om 5 år så får de nog ännu mindre röster. Men ett sådant stort problem som Utvandringspolitiken är löses inte så snabbt. Kanske om 10 år ser det bättre ut när Greklands ekonomi förhoppningsfullt är då bättre. Sverige och även Tyskland, där jag har bott i många år, kunde inte lösa problemet så fort. Tyskland hade bl.a. stora problem i många år med sina östtyskar när gränsen kom bort, och där är ju "kulturchocken" inte så stor. Man måste nog ha många års tålamod.