Sidor

onsdag 13 mars 2013

Byta skinn

Jodå, jag gick ut för att fota nyutslagna blommor idag. Men solen gick i moln och blommorna också. De stängde kronbladen och såg lite ledsna ut, så det får bli en annan dag.
Annars har mina tankar i flera dar cirkulerat kring begravningsverksamheten här i Grekland. Kanske inte det mest lämpliga ämnet mitt i karnevalsveckan, eller? Men jag har gjort ett reportage om hur krisen slår även mot detta område och jag har lärt mej massor av intressanta saker. Utan att "avslöja" själva repet så kan jag berätta att det är många som har svårt att betala numera för en anhörigs begravning. Man söker efter billigaste lösningen och det där med stora familjegravar kan vi glömma. Jag har fått höra berättelser från anhöriga, begravningsentreprenörer, präster, kyrkogårdsarbetate, kommunansvariga och alla är ense om att krisen även slår hårt mot allt som har att göra med livets slut. En bister men sann bild från dagens Grekland.

Och jag läser i SvD Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieminister Beatrice Ask om jakten på papperslösa invandrare i Sverige - det som kallas för Reva- och där han uppmanar henne att byta skinn med honom för en dag. Ett sånt byte borde ske även här i landet, där Reva kallas för Xenios Zeus - eller "operation städning" och där poliser haffar vem som helst som har ett "utländskt" utseende (vad nu det är). Och tyvärr sker det ofta med stort övervåld.  Visst, olaglig invandring bör kontrolleras, men vart har respekten för människovärdet tagit vägen??

Lite dystert inlägg blev det visst idag - ska bli skönt att få gå på körövning och sjunga lite!

5 kommentarer:

Uhanna sa...

Även jag har läst det öppna brevet till Beatrice Ask. Tänkte själv skriva om det på min blogg men känner mig helt plötsligt så trött. Trött och ledsen och sårad och arg. Jag kanske bara "länkar" till artikeln. Orkar inte ens sätta ord på det hela...


Ja, den grekiska krisen slår till överallt. Sparkar på den som ligger. Vi får önska, önska, önska för att en bättre framtid snart är inom räckhåll.

Kram.

Ingrid sa...

Visst är det ett dystert ämne du skriver om men vi får inte glömma att detta är tyvärr realiteten i landet. Jag tycker det är bra att du skriver en och annan gång sådana artiklar så folket där ute i världen blir lite mer upplysta hur det står till. Särskilt när en svenska som bor i landet kan skildra och förklara hur stämningen är. Och det begärs väldigt mycket tålamod från grekerna för en bättre framtid. Alla dessa ändringar som sker nu skulle ha gjorts för 30-40 år sedan och då hade det inte kommit så långt med krisen. Det är fakta. Regeringarna har bara slösat bort pengarna för att inte tala om byråkratien och korruptionen som härskar fortfarande.
Men visst finns det även positiva nyheter, t.ex. att Grekland väntar mycket fler turister i år än 2012 så det hjälper upp ekonomin.
Hälsningar från ett blåsigt och regnigt Florina.

Monica P sa...

Min svägerska blev änka förra året och makens begravning i Aten höll på att knäcka familjen- två vuxna söner fick ta en jätteutgift. Nu har hennes mamma nyss dött här på Kalymnos, och då var situationen oerhört mycket bättre. Eftersom mamman låg på sjukhus/ålderdomshem och bara hade sin pension, och dottern inte ens pension, begravdes hon på ålderdomshemmets område. Kostnaden står IKA för till största delen och min svägerska fick väldigt mycket hjälp av dem som organiserade det hela. Så det skiljer sig åt från stora och små ställen, framför allt när det gäller medmänsklighet. Enligt min svägerska är det otroligt jobbigt i Aten och man får inte den kontakt med myndigheterna som hon känner att hon får här.

Grekland nu sa...

Uhanna - Ja, ibland orkar man bara inte reagera, så känner jag också ibland. Och även jag ÖNSKAR en bättre framtid för detta land och dess invånare!!
Ingrid - Du har rätt, man måste skriva även om problemen, bara de inte tar överhanden helt och hållet! Jag tycker vi hoppas på en bra sommar, med mycket turister. Alltid hjälper det väl något!
Monica - Just det du skriver om skillnaden mellan Aten och landsbygden märktes tydligt i de intervjuer jag gjorde. Allt är MYCKET dyrare och svårare i Aten. Och som sagt, även det sociala kontaktnätet underlättar på en liten ort. Sen hade jag ingen aning om att den som har en sjukförsäkring får ett ganska stort bidrag till kostnaderna. Som alltid är det de utförsäkrade som råkar mest illa ut.

Musikanta sa...

Så vacker bild av kyrkogården -rent och snyggt och med massor av blommor. En begravning hos oss är också dyr för de anhöriga många gånger men man kan också göra den ganska billig. Tror att man får hjälp av staten om man inte har några släktingar som kan betala.
Kramar