Sidor

söndag 3 mars 2013

En stjärnkväll - och lite annat

Det är ganska märkligt, men krisen verkar ha fått folk att resa sej från soffhörnan. I alla fall här i Naousa. För, som jag skrivit förut, det är proppfullt med folk på nästan alla evenemang den här vintern. Vid samma tid på kvällen igår kunde folk välja mellan: teater, gratis filmvisning, invigning av en konstutställning samt ett astronomiföredrag.  Allt detta i lilla Naousa. Och överallt var det mycket folk, trots uruselt väder med kyla och regn som gjorde att man helst ville gömma sej under en filt.
 Själv var jag förstås på astronomiföredraget (det är ju maken som anordnar) och lyssnade på en astronom från universitetet i Thessaloniki, Stavros Avgouloupis, och han var mäkta imponerad. Både av tillströmningen av folk (ca 80 personer, där ungdomarna dominerade) och av deras frågor. Tjejer och killar i 16-och 17-årsåldern ställde så knepiga frågor att han nästan baxnade. Men det gör ont i hjärtat när jag tänker på dessa trevliga och kloka ungdomar  - vad har de för framtid här i landet just nu?? Ska de tvingas leva utan arbete och förlora sina drömmar och sina förmågor?

Talaren har just kommit ut med en barnbok i astronomi som han också läste ur. Den såg ut så här. "Stjärnstoftets son" heter den ungefär.

I övrigt har SvD haft två artiklar nyligen som belyser grekisk sjukvård i nedrustning, de kan läsas här och här. Min läkare i Thessaloniki suckade djupt sist jag var där och sa att situationen på sjukhuset är bortom all kontroll. Massor med patienter, brist på personal, brist på utrustning. Och trots det kan jag inte klaga på den vård som ges, personalen gör verkligen allt de kan, varenda dag.

Ikväll ska jag sjunga i kör!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Skrämmande uppgifter om sjukvården, även om det ofrånkomligen måste bli så med tanke på alla nedskärningar.
Speciellt cancervården har jag funderat mycket på, med tanke på vilka resurser som krävs för att kunna ta hand om patienterna. Har en bekant som vårdats i flera månader nu pga återfall och undrar mycket över vad som egentligen händer och på vilket sätt patienterna följs upp när pengarna tryter. Sorgligt!

h. Inga-Britt

Musikanta sa...

Hade varit roligt om det hade funnits en sådan barnbok på svenska.Du kanske kan översätta :-)!

Grekland nu sa...

Musikanta - Haha, ja kanske det. Men det blir nog ingen lätt uppgift för den är skriven på en sorts vers. Många fyndiga formuleringar!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja, det är skrämmande! Och visst är det många som blir drabbade på olika vis, men jag som har täta kontakter med sjukhus och andra läkare tycker ändå att det fungerat bra hittills (även om jag får jaga medicin ibland...). Men det får verkligen inte bli mycket värre för då får det allvarliga följder för folks hälsa.