Sidor

lördag 2 mars 2013

Om grekernas vän och allierad

Har varit på språng några dar och då får bloggen vila. Ett par fullspäckade och riktigt trevliga dagar i Thessaloniki läggs på plussidan i livet. Goda vänner, tavernabesök, fika, promenader, shiatsubehandling. Och sol och vårkänsla! Såg att mandelträden blommade, men kom aldrig åt att fota dem.
 Dessutom var jag på presentationen av boken om Olof Palme (vilket ska bli en artikel). Den ägde rum i torsdagskväll - exakt 27 år efter mordet - på den fina Melina Merkouri-teatern i Kalamaria. Teatern var proppfull av folk och det blev många glada och tårfyllda återseenden mellan greker som varit invandrare i Sverige under 70- och 80-talen men som nu återvänt till hemlandet som pensionärer.
Författaren själv, Georgios Logothetis, berättade om boken och att han skrivit den just nu eftersom han menar att Palmes politik och idéer skulle kunna vara en förebild för dagens krisdrabbade Grekland. Dessutom betonade både han och flera andra hur viktig Palme var för den tidens invandrare - han var en vän och allierad som stod på deras sida.

Vi fick också veta att det nu bildats en vänförening i byn Mochos på Kreta (där Palme brukade semestra) som ska ordna ett litet museum där till Palmes minne.

Sen blev det vacker musik av tre körer som blev till en (med ca 120 körsångare). De sjöng - och vi tillsammans med dem - så huden knottrade sej.

Nu ska jag ut på marknaden och handla. Och ikväll blir det astronomiföredrag om stjärnornas historia och dess födelse. Tvära kast, gillar!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ditt fina inslag om Olof Palme!Han var nog en stor man i Grekland.Min svärmor o pappa pratade ofta om honom rätt att de inte förstod varandras språk.Min pappa var ju politiker så han hade mycket att göra med Olof,jag har många fina brev som Olof skickade till pappa,har även Palme medaljen som min pappa fick.Han hade nog behövts än i denna värld,en ärlig bundsförvant för fred o frihet.Kram från ett blåsigt Nässjö.

Monica P sa...

Intressant!

Linus sa...

Mycket intressant! :-)

Grekland nu sa...

Anonym - Men så spännande att du har såna minnen från Palme! Hälsningar från ett regnigt Naousa...
Monica - Ja, det är intressant att se på Palme från en grekisk synvinkel!
Linus - Tack, och kul att du hittat hit till bloggen! Ska kika in hos dej också...

Musikanta sa...

Glömmer aldrig när jag vaknade tidigt på morgonen en dag i februari 1986 och slog på radion som bara sände nyheten om att Palme mördats. Det var helt ofattbart - sånt kunde bara inte hända i Sverige...
Visste inte att han var så populär i Grekland, men han var ju mycket intresserad av utrikespolitik.
Kram och skön fortsättning på söndagen.

Grekland nu sa...

Musikanta - Visst är det en sån där dag man aldrig glömmer! Jag var i Nässjö med vår dotter som var bebis och jag minns hur chockad framför allt min pappa blev av nyheten. Och det här med hans popularitet här i Grekland är ganska intressant, tycker jag, och därför har jag skrivit en artikel om det. Ha det skönt själv!