Sidor

måndag 4 mars 2013

Ingemar Rhedin berättar

Veckan börjar med SOL! Tänk så mycket piggare man blir när solen lyser upp tillvaron. En vecka ligger framför mej med karnevalsupptakt och med ett reportage som ska göras. Och så lite körsång på kvällarna som extra grädde på moset.
Annars vill jag tipsa er som kan grekiska om ett TV-program som sändes förra veckan på NET. Det är ett fint porträtt av den svenske översättaren Ingemar Rhedin. Han berättar själv i programmet - på grekiska - om sitt liv och sina kontakter med nobelpristagaren Odysseas Elytis, Mikis Theodorakis, Manos Hadjidakis och andra stora namn. (Bilden som är lånad från nätet visar Rhedin och Elytis, för många år sen).

Han har betytt SÅ mycket för de kulturella relationerna mellan Sverige och Grekland och det är svårt att tänka bort det arbete han gjort. För vem har inte sjungit med i och lyssnat otaliga gånger på Axion Esti (Lovad vare), det diktverk av Elitis som Theodorakis tonsatt (och Rhedin översatt). Oförglömliga konserter i Stockholm  på 80-talet, på både grekiska och svenska. Rhedin, som nu är strax över 70, berättar i programmet att han har en arbetslägenhet i Monastiraki i Aten där han just nu jobbar med att översätta Kiki Dimoulas dikter till svenska.

Här kan ni lyssna på den pampiga "En enda liten svala", fast på grekiska, kunde inte hitta den på svenska på youtube.Inga kommentarer: