Sidor

onsdag 24 april 2013

En utflykt till oändligheten

Har varit i Thessaloniki idag. Bökigt, trångt och varmt (28 grader) som vanligt, men också fullt med studenter som ger liv åt gator och torg.
Eftersom maken var med så blev det ett besök på universitetets astronomiska institution. En liten trevlig byggnad med en kupol på taket.

Och innanför kupolen finns förstås ett stort teleskop. Jag fick trycka på knappen för att öppna kupolen - det påminde mej om forntiden, då maken forskade på Stockholms observatorium, det var lika spännande varje gång vi fick öppna upp kupolen mot universum.
 Idag fick vi specialisthjälp av astronomen Jiannis Seiradakis. Han kan det här på sina fem fingrar.
Eftersom det var dagtid så tittade vi på solen. Fast inte direkt förstås, utan genom filter och med projektion på en vit skiva. Och där såg vi helt färska, jättestora solfläckar - med en diameter på 150.000 km! De syns bara några dar, sen försvinner dom, så vi hade verkligen tur. Och för att fortsätta med det astronomiska så är det fullmåne i morgon - med partiell månförmörkelse.

Efter denna utflykt till oändligheten var det extra skönt med en shiatsubehandling...

2 kommentarer:

Musikanta sa...

Astronomi är ett område jag inte vet någonting om. Är så glad för att Mirren tar med pojkarna till tekniska muséet där det finns en 3-D film om just planeter och universum. Snart sex-åringen är oerhört intresserad. Han ville absolut veta vad som skulle hända om inte jordens inre bestod av nickel och järn. Han fick svar på frågan av en släkting i USA som är mycket intresserad av astronomi. Bra med FB!
Du måste väl veta en hel del om detta område i alla fall eftersom du varit gift så länge med en forskare i detta ämne.
Kramar

Grekland nu sa...

Musikanta - Barn är ofta väldigt intresserade av astronomi, kul att sex-åringen får svar på sina frågor! Maken har ibland föreläsningar för dagisbarn och de kommer med helt fantastiska funderingar. Själv är jag dock totalt okunnig, borde verkligen kunna mer efter allt jag har hört genom åren...