Sidor

torsdag 18 april 2013

Körsbärsblom och bojkottVar på kaffe idag hos dotterns svärmor och där blommar nu vackra snövita körsbärsblommor. Njöt en stund, men flydde sen in igen för att undkomma allerigiska reaktioner.

Och mitt i vårens skönhet och mitt bland alla nyheter från bomdåd och explotioner i USA kommer den grekiska nyheten att en arbetsgivare i byn Manolada på Peloponnessos skjutit mot en grupp arbetare från Bangladesh som demonstrerade och krävde det självklara,  att få betalt för det jobb de utfört det senaste halvåret.  Över 30 personer vårdas nu på sjukhus efter skottlossningen, medan arbetsgivaren är på flykt. Vad är nu detta för amerikanska fasoner??

Dessa invandrare befinner sej troligen utan tillstånd i landet, de bor i usla och trånga baracker utan värme, och utnyttjas mer eller mindre som slavar på byns jordgubbsodlingar. Och detta känner naturligtvis både polis och myndigheter till, men av någon anledning så ser man mellan fingrarna. Skamligt!! En bojkott av jordgubbar från området är väl det minsta vi kan göra för att protestera. (Nu ser jag att SvD och DN skriver om det också)


6 kommentarer:

Anonym sa...

Gästarbetare, mer eller mindre lagliga, tycks behandlas likadant överallt, är det sen i Grekland eller Sverige. Girigheten växer och slår ut mänskliga hänsyn, inte lovande med tanke på framtiden.
h. Inga-Britt

Monica P sa...

Det är så att man mår illa. Inga jordgubbar för mig(bortsett från att de lär vara hårt besprutade,vilket jag bara har som hörsägen...men...) och dags att börja belysa det här illavarslande beteendet. San kan misshandla folk även utan gevär! Det vet jag från bekanta på Peloponnesos som berättade hur många "gäst"-arbetare blev behandlade.

Ingrid sa...

Ja, en bojkott från detta område skulle verkligen behövas. Det är skamligt att sådana händelser sker i Grekland år 2013. Det är rena rama slavarbete. Hade en utlänning skjutit mot grekiska arbetare så hade vi säkert hört en hel del från nazipartiet "Chrisy Avgi". Det är fruktansvärt att ett sådant parti med 10-12 procent sitter i en grekisk regering.
Detta påminner mig lite grann om polackerna i Tyskland som jobbar på sparrisfälten med en mycket låg lön, men skillnaden är att de får sin lön och blir inte nerskjutna om de skulle begära sin lön för deras arbete.
Men vem kan reda upp detta problem i Grekland? Det sitter fortfarande mycket djupt hos människorna att de inte har något förtroende till politiken. Det har försummits så mycket i det förflutna.

M sa...

Det är verkligen vidrigt och omänskligt men det värsta av allt är acceptansen; att det inte får några konsekvenser MVH M

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Du har rätt i att gästarbetare behandlas illa i många länder, de behandlas värre än djur i vissa fall verkar det som.
Monica - Precis, det finns många sätt att misshandla folk, som att låta dem leva i misär. Dags att det lyfts fram i ljuset! Men hur många gånger har vi inte sagt så...
Ingrid - Skamligt var ordet, sa Bull. Och tyvärr har du rätt i att det skulle blivit ett helt annat nyhetsvärde om det omvända hade skett!
M - Det har du helt rätt i! Det hörs upprörda röster i några dar - men vad händer sen? Ingenting...

anneli sa...

Fruktansvärt!!!Nu blir det bojkott av Manolada "blodgubbar"

Så underbara bilder av körsbärsträden,de är bedårande vackra!!Här nere trivs inte körsbären,tyvärr.