Sidor

söndag 7 april 2013

Om en ytterst finurlig mekanism

Ja, man kan inte annat än bli mäkta imponerad över vad människor kunde göra för två tusen år sen! Igår var det en mycket intressant föreläsning om Antikythiramekanismen, i den astronomiserie som maken anordnar. Den mekanism som man brukar kalla historiens första laptop - eller räknehjälpmedel - och som med ett stort antal kugghjul kunde förutsäga solens och månens rörelser, när det var dags för olympiad med mera. Har skrivit utförligt om denna ytterst finurliga mekanism från hundratalet f. Kr. i ett tidigare inlägg här.
Nu pågår internationell forskning om denna mekanism som hittades av fiskare år 1900 i havet utanför ön Antikythira. En av de mest framstående forskarteamen finns på Aristotelesuniversitetet i Thessaloniki och igår kom astronomen Jiannis Seiradakis tillsammans med medhjälpare för att berätta - och för att visa en helt ny modell av hur man tror att mekanismen såg ut.
Det var proppfullt med folk som andlöst följde det två timmar långa föredraget. För man kan inte bli annat än andlös när man förstår finessen med den antika mekanismen - men också när man ser vad dagens teknik kan göra för att återskapa den i form av komplicerade modeller.
Själv fick jag en present av talaren! Ett konstnärligt smycke, inspirerat från mekanismen. Det blev jag extra glad över...

Och idag spöregnar det - igen. Så det blir väl till att kura inomhus, med korsord och virkning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och här snöar det, alldeles för ymnigt, men nu kan man åtminstone hoppas att snön smälter snart igen!
Trevlig fortsättning på söndagen
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Får jag lov och reta dig lite ang. vädret? Vad skrev jag häromdagen. Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken. I går satt folk ute på kaféerna, de som har råd, vid den lilla ån som flyter genom Florina. Och i dag ett skitväder, om jag får säga så. Men som sagt det kan väl inte dröja så länge tills det blir stadigare väderförhållanden. På så vis har man inte dåligt samvete att man håller sig inomhus. Det finns många sysselsättningar även där hemma.
h. / Ingrid

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Men usch, ingen mer snö om vi får be...
Ingrid - Du har helt rätt, inte ska vi ropa hej ännu, men fy vilket regn det var igår, trodde vi skulle rinna bort...