Sidor

torsdag 11 april 2013

Turkisk tv-invasion?

Vissa tider på kvällen bör man inte gå på besök till min svärmor. Eller till mina väninnor heller för den delen. För då är det seriedags på TV med den ena turkiska såpan efter den andra. Och då kan man ju inte störa...
Jodå, det är ett faktum att det är billigare att köpa tv-serier från Turkiet än att göra egna. För självklart är det kris även på de grekiska tv-kanalerna. Så just nu visas det flera olika turkiska serier i privatkanalerna. Jag har inte sett ett enda avsnitt av någon serie, men har hört att t ex den som handlar om "Suleiman den store" ska vara välgjord och dessutom baserad på historiska fakta. Och ett rykte säger att vissa avsnitt i den serien ska spelas in i Naousa i vår eftersom den ottomanska familjen tydligen var här på semester ibland...

Men även om om miljontals greker sitter fastklistrade framför tvn varje kväll så finns det förstås protester mot denna turkiska "invasion", bl a från det högerextremistiska Gyllene Gryning. Sveriges Radios kulturnytt har haft ett inslag om just detta här.

Ett annat tips: Tv-programmet Kobra hade igår ett reportage från Grekland. Det handlar om att kulturlivet  hittar nya vägar i krisen. Och visst är det så, till viss del. Man kan väl säga att det pågår ett generationsskifte: de äldre och etablerade kulturformerna är på väg att försvinna medan det yngre, friare och mer vildvuxna kulturlivet är på framgång. Rätt spännande, faktiskt!

Annars har jag just vinkat av yngste sonen som nu sitter i luften på väg till Belfast igen...

4 kommentarer:

anneli sa...

Underbar ny bild :-)
Mina grekiska väninnor tittar också på dessa turksåpor :)) man måste noga se till att man inte stör dem just då ;)
Det kulturella livet är mycket intressantare,här i små byarna har den verkligen växt upp nu under kristiden!
Ha en trevlig torsdag!

Ingalill sa...

En sådan underbar bild, längtar tills vi kommer ner i maj. Här börjar våren så smått men fortfarande kallt, kallt och blåst men till helgen väntas visst mildare väder och regn, hoppas det är sant.

Uhanna sa...

Ett stort plus för den nya frontbilden!
Har själv tipsat om Kobra och ska se programmet senare i eftermiddag.
Johanna

Grekland nu sa...

Anneli - Kul att höra att kulturlivet börjat växa även i de små byarna!
Ingalill - När det blir dags för dej att åka så är nog våren - eller nästan sommaren på Kreta - i full gång...Här är våren fortfarande lite tveksam.
Uhanna - Tack! Intressant program tycker jag.