Sidor

måndag 3 juni 2013

Den antika teatern i Mieza


 I söndags fick vi chansen att bli guidade på Miezas antika teater. Den ligger strax nedanför Naousa, mitt bland alla fruktodlingar och hittades av arkeologer för ca 20 år sen. Mieza är alltså namnet på den stad som för ett par tusen år sen låg där Naousa ligger nu.
Det blev ganska stor uppmärksamhet när teatern hittades då för 20 år sen, för man kunde se att den var stor och hade haft plats för mellan 2000 och 3000 personer! Det sägs att pjäsen Backanterna av Euripidis troligen hade sin premiär här under antiken. Jag minns hur jag för 18-19 år sen virrade runt i hettan på en massa små grusvägar tillsammans med min historieintresserade pappa, för att han skulle få se den... Den var minsann inte lätt att hitta, det fanns inga skyltar alls.
Sen dess har det dröjt ett antal år innan arkeologer och andra myndigheter kunnat bestämma sej för vad som skulle hända med den. Ska den täckas över med jord igen? Ska man bevara den som arkeologisk plats - eller ska man renovera den så att den kan användas? Nu verkar man delvis ha bestämt sej för den sistnämnda lösningen, för nu restaureras den med hjälp av en enorm lyftkran och det blir sju rader med nya sittplatser.
Men gissa om alla blev upprörda igår när guidningen ägde rum och vi fick veta att alla antika rester kommer att täckas över igen med jord (för att skyddas från regn och rusk). Vad blir resultatet? Jo, att det blir en "ny" teater i stort sett. Är det nån vits med det, kan man undra? Samtliga vi som var med på guidningen föreslog att man skulle täcka över några av de antika bänkraderna med plexiglas eller något liknande, för att man ska kunna se hur teatern har sett ut. Och när vi frågade om den ska användas till föreställningar så svarade arkeologen att "nja, det vet jag inte, det är inte bestämt än". Nähä, men varför restaurerar man den då med ny sten??
Strax intill teatern låg det en marknadsplats under antiken. Där hittade jag för många år sen några skärvor av gamla krukor. Men nu är marknadsplatsen täckt med högt gräs...


4 kommentarer:

Ingrid sa...

Det kan man verkligen fråga sig varför den ska restaureras när den ändå inte kommer att användas. Är det inte lite likt Grekland, många gånger. Då kunde de i stället restaurera och renovera alla byggnader som användes till OS 2004. Det är en skam tycker jag att alla dessa byggnader och stadier har blivit till ruiner. Ett myckekt fint exempel på hur en stad har tagit vara på sina stadier osv. är Barcelona när de hade OS där 1992. Min svägerska som är rullstolsbunden hade inga problem alls med rullstolen i Barcelona. Atén ligger årtionden tillbaka för dessa människor. Tyvärr.
Man får glädja sig i stället över att sommaren är lite på väg nu i Florina.

Pettas sa...

Jag har ett minne av att man berättade om fyndet i massmedia på något sätt. Blev påmind om det nu när jag läser ditt inlägg.
Hoppas att förnuftet får råda, att det åter blir en teater och att man åtminstone visar var den har varit och hur den såg ut. Du lever verkligen mitt i kulturens vagga:)

Marcus sa...

Något helt annat! Var ute och sprang i helgen i en park och där var ett ungdomsgäng som grillade och drack öl. Mest öl och mindre grillat om jag säger så. Några var helt klart riktigt berusade.

Tänkte höra med dig, som ändå har väldigt nära till en storstad med många ungdomar i omlopp (tänker på att det är ett universitet där), hur grekiska tonåringar är?

Dricks det mycket bland dem?

Grekland nu sa...

Ingrid - Håller verkligen med dej om att det är en stor skam att alla dessa OS-byggnader fått förfalla! Men det blir väl så när pengarna tar slut. Pengar till renovering av teatern kommer förstås från EU, annars skulle nog INGENTING ha hänt. Men ibland renoveras och görs det saker utan att tänka ett steg längre när det gäller användning och drift, ganske så typiskt.
Pettas - Jodå, visst bor jag mitt i kulturens vagga. Det är lite spännande trots allt...
Marcus - Visst dricker grekiska ungdomar och ibland serveras dom alkohol trots att de inte fyllt 17. MEN det är YTTERST sällan man ser någon som är berusad! Inte ens i Thessaloniki där massor med studenter rör sej på stan. Det är något med dryckeskulturen i Sverige som är helt fel när man måste bli berusad och helst inte veta vad man gör...