Sidor

måndag 17 juni 2013

Farväl!

Mitt i all politisk turbulens här i landet så har vi nu tagit farväl av en "familjemedlem".  Ja, man kan nästan säga så även om det inte handlar om en kär person (som tur är).  Men det handlar om familjens första bil, den bil som vi köpte strax innan yngste sonen skulle födas i Sverige och som sen hjälpte oss att flytta till Grekland och som troget körde oss runt både hit och dit. Vår silvergråa Volvo, alltså.
Den kändes trygg och bra att åka i här i Grekland, där vad som helst kan hända på vägen och där man måste ha ögon i nacken och på sidorna och överallt. Nästan som en pansarbil. Men eftersom den var stor och tung så var den också dyr, enligt grekisk skattelagstifning. Dessutom var det nästan omöjligt att hitta reservdelar när den började bli skröplig. Så för tre år sen ställde vi av den hos en bilhandlare som försökte sälja den. Men detta sammanföll med krisen, så den blev kvar där. Den syntes från vägen så jag vinkade till den ibland när jag körde förbi...
Och nu bestämde vi oss för att skrota den. Mest på grund av att det numera otroligt nitiska skatteverket här i Grekland ansåg att vi var "förmögna" med två bilar. Oavsett att den ena var 25 år gammal, avställd och knappt orkade köra en meter längre.

Så nu har vi låtit skroten ta hand om den, även om det kändes i hjärtat. MEN, än är det inte för sent. För om det finns nån som är intresserad (se här) så säljs den nu för det facila priset av - 1 euro!!

Annars har regeringen ett kritiskt möte ikväll. Blir det nyval eller ej?? Suck.

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Man kan verkligen sucka. Man suckar över stora och dyra bilar, över skattesystemet, värmen som har kommit med en gång, inga statliga tv program, osv. Som du skriver så är det lux att ha 2 bilar än om de är jätte gamla. Bara för att man har 2 bilar betyder det ju inte att man är rik, men skattesystemet här är otroligt märkvärdigt. Min son hade en VW Passat och han blev också tvungen till att lämna den till en bilhandlare, men ingen köper den eftersom den är dyr i drift. Så jag kan förstå dig att man blir liten "ledsen" när man har haft en bil så länge och dessutom en stark svensk Volvo.
Hälsningar från Ingrid.

Monica P sa...

Vi kom också hit med en svensk bil. Kom snabbt på att vi hellre skulle ha en grekiskregistrerad, så vi gav den till en kille som skulle flytta till Sverige igen. Alla nöjda! Vi har haft vår gamla Atos i åtta år nu och den bara traskar och går.
Varmt har vi också nu, alla fönster öppna, myggnät överallt, takfläktar surrar, man sover med max ett lakan över sig. Kallvatten i tillbringare i kylskåpet...

anneli sa...

Vilken fin gammal 740 svensson Volvo;-) Hade själv en likadan i många år.
Visst känns det i hjärtat även när man måste skrota sin bil,fattar inte ...Nyval,oh nej,orkar inte ens titta på nyheter,nu när vi äntligen ser dom igen!
Ha det gott !

Marcus sa...

Vilka bilar körs mest i Grekland?
Hur fungerar det med skatt och besiktning, är det som i Sverige?

Vad menas med dyrt skattesystem? I Sverige kostar en vanlig herrgårdsvagn cirka 2 500kr om året i skatt. Jag hade under många år en amerikansk STW och den fick jag betala över 3 000kr för.

Grekland nu sa...

Ingrid - Problemet är ju att de här reglarna ändras så snabbt att man knappt vet hur man ska bete sej. Men visst är det lite märkligt att en bil som är 25 år gammal och färdig för skroten plötsligt (efter 19 i landet) anses som lyx? Det finns mycket att sucka över - men också mycket att vara glad över!!
Monica - VARMT är det här också nu, drygt 33 grader i går. Så nu stånkar vi över det...
anneli - Ja, visst är dem fin!! Tycker den har hållit sej i god form (i alla fall utseendemässigt), trots den höga åldern. Så nog känns det lite i hjärteroten...
Marcus - Bilar som inte är helt nya besiktigas vartannat år. Skatt betalar man varje år i januari och den beror på hur stor bilen är (oberoende av ålder). En normalstor bil på ca 1,400 kubik kostar 240 euro om året, men Volvon som var 2,3 kubik kostar 660 euro. Ganska saftigt, tyckte vi med tanke dessutom på hur gammal den är. Bilar som är större än 4,0 kubik kostar 1,300 euro om året. Vilka bilar som körs mest? Vet faktiskt inte, men tyska och japanska småbilar är populära nu när skatterna har höjts. Före krisen blev det väldigt poppis med stora stadsjeepar, men nu är det som sagt alldeles för dyra. Hoppas det här var svar på din fråga!

Marcus sa...

1000 tack för ditt svar. Skatten var dyr!!!

Är det poppis med bilpooler som har numera har blivit allt vanligare i Sverige?

Grekland nu sa...

Marcus - Har jag inte hört talas om här...det borde verkligen vara ett alternativ i storstäderna! Men grekerna är väldigt bundna till sina egna bilar, så det dröjer nog innan den idén slår igenom.