Sidor

måndag 16 september 2013

Strejkstämning

Skolorna öppnades i onsdags för alla grekiska barn. Och idag stängdes dom. På grund av strejk. För nu är lärarna på krigsstigen.
                           
Man kan tycka att det är fel att strejka, men den här gången tycker jag nog att de har rätt. Ett exempel: samma dag som skolorna öppnades efter sommarlovet röstade riksdagen igenom en omfattande gymnasiereform. OBS samma dag, och den reformen börjar gälla i stort sett direkt. Vadå remissförfarande, vadå demokrati...Reformen handlar bl a om att det ska bli nationella prov både i ettan, tvåan och trean på gymnasiet, vilket betyder ökad stress för eleverna och fler utgifter för privatundervisning för föräldrarna. Flera linjer på yrkesgymnasiet försvinner helt. En åldersgräns på 20 år införs, vilket betyder att en elev som inte hunnit sluta när han eller hon fyller 20 missar möjligheten att få gymnasiekompetens. MED MERA...
Dessutom ska flera tusen lärare avskedas, främst de som sysslar med "onödiga" ämnen som gymnastik, musik, bild, datorer. Samtidift är det många skolor som saknar lärare, trots att en vecka gått sen skolstarten. I svärsonens skola på Kreta är det bara han som jobbar, tillsammans med rektorn (religionslärare) - plus TRE gymnastiklärare. Vad som ska hända med ämnena matematik, fysik och kemi står visst skrivet i stjärnorna, ska gympalärarna ta hand om dessa ämnen kanske?? Ja du milde Melander, vilken röra. Och mitt i allt detta kommer förstås barnen i kläm.

Strejk är utlyst fem dagar i taget på obegränsad tid. Men med de låga löner som lärarna nu har (vissa tjänar bara ca 700 euro i månaden) så är det inte lätt att strejka heller, det blir ju ingenting kvar att leva av.

Annars känns det idag som den första höstdagen, det har varit mulet och kommit fler regnskurar. Och ikväll börjar äntligen kören!

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Har det inte ofta varit så i Grekland att regeringen nästan alltid bestämmer nya regler eller lagar i sista minuten? Och det blir ju skolbarnen som lider nu när lärarna strejkar, än om lärarna har rätt. Det är en enda röra! Och inte bara i år utan de sista 10 åren tycker jag. Med sådana löner som härskar just nu vem kan betala privatlektioner? Kommunen ringde i går kväll (söndag) till min svärdotters kollega, de är småskollärare, och informerade henne att hon skulle jobba i en annan by på måndagen och på tisdagen kanske i en annan ort o.s.v. Arbeta varje dag eller varje vecka i en annan by är minsann inte kul. Som tur är så har hon ingen familj, och är nöjd med att hon har ett arbete överhuvudtaget. Så med en sådant system här i landet är det inte kosntigt att det behövs privatlektioner.
För humörets skull är det nog bättre att inte lyssna alltför ofta på nyheterna.

Birgitta i Umeå sa...

Vi i verige kan nog inte förstå hur illa det är bakom gardinerna.
Men så hemskt!

Anonym sa...

Detta låter vansinnigt, men så är det ju tyvärr överallt, när det ska sparas går det ut över skolor och hälsovård. Om man ska vara ambulerande lärare, hur tar man sig till jobbet? Med de lönerna kan man knappt leva, ännu mindre hålla sig med fordon. Hur länge till ska folk överhuvudtaget klara sig???
h. Inga-Britt

M sa...

Detta visar ju det som vi alla vet, sittande regering är inte intresserad av att förbättra någonting, förmodligen är de heller inte kapabla till det. Systemet med "frontistiria" (i.e privatundervisning) är genomkorrupt och skall inte finnas i ett land med allmän skolplikt. Faktumet att ingen opponerar sig mot detta tyder tyvärr på att alltför många tjänar på situationen som den är. Samtidigt vet vi att en astronomiolympiad eller liknande aldrig skulle kunna äga rum om det inte vore för att lärare engagerar sig frivilligt och utan ersättning. Men som sagt, de som bestämmer tyckte väl det var dags att paja skolan (parallellt med industrin men det är en annan historia) ordentligt. Ja, det var mina åsikter i frågan! Ha det bra! Hälsningar M

Grekland nu sa...

Ingrid - Jo, så är det ju, allting bestäms i sista stund. Och istället för ett remissarbete då alla får säga sitt så blir det strejker och protester. Suck. Och det är många lärare i år som fortfarande inte vet var de ska vara och flyttas hit och dit. Som du säger, det går väl an om man inte har familj, annars kan det vara svårt.
Birgitta - Ja det är rörigt värre just nu på många fronter! Men trots det så pågår ju livet som vanligt ändå...
Inga-Britt - Helt rätt, det blir massor med extra kostnader när man ska åka omkring i byarna och det är minsann kännbart för en liten lön. Men de flesta tiger still eftersom man ändå har ett jobb, till skillnad mot många andra!
M - Ja, det där med frontistiria är ett kapitel för sej. Föräldrarna har inte råd men med det nya systemet kommer de att känna pressen på sej att skicka barnen dit ännu tidigare! Helt galet, jag tror som du att det är för många som tjänar (ofta svart) på detta för att man ska våga göra något.

Anonym sa...

Hej, hur går det för din dotter? Har hon fortsatt sitt jobb i byn på Kreta? Det är verkligen en illa situationen, imorse lyssnade jag på rektorns tal i samband med morgonbönen på mina barns skola och han är själv ganska uppgiven. Det är en tuff framtid för barnen i detta land...
Mvh Camilla - Rethymnon

Grekland nu sa...

Camilla - Jo tack, både hon (låg-och mellanstadiet) och hennes man som är "filologos" har fast tjänst i Rethymnons kommun, så de är kvar på sina respektive tjänster i Melidoni och Krana (Zoniana). Svärsonen ville byta skola inom kommunen men får nog inte göra det, verkar det som. Man får vara glad att överhuvudtaget ha ett jobb!!

Anonym sa...

Hej igen.... Nu råkar jag veta att på mina barns skola, inne i stan saknar de klasslärare. Din svärson kanske har möjlighet att söka sig dit annars? Skolan heter 15 dimotiko sxoleio. En bra skola, i området som kallas Mastamba. Vägen bakom sjukhuset o upp på höger sida. Hls Camilla

Grekland nu sa...

Camilla - Tack för omtanken! Men svärsonen är lärare för högstadiet och gymnasiet och kan inte jobba på låg och mellanstadiet, annars skulle han GÄRNA jobba i stan. Har hört att det i Rethymnons län saknas över 60 lärare på låg-och mellanstadiet!! Inte klokt, samtidigt som man ska avskeda folk. Det går inte ihop...