Sidor

onsdag 16 oktober 2013

Det känns stort!

Måste ju bara få gratulera till att Svenska kyrkan fått sin första kvinnliga ärkebiskop! Det känns stort! Antje Jackelén verkar dessutom vara trevlig och mycket kunnig. Kan tänka mej att mina före detta arbetskamrater på Kyrkans Tidning haft fullt upp de här dagarna...(lånar en bild från nätet). Tanken på kvinnliga präster här i Grekland är dock fortfarande HELT omöjlig...

Annars är det gråmulet idag, men varmt, ca 20 grader. Sånglektion, körövning och en nattgäst från Sverige står på programmet för dagen. Plus några telefonintervjuer om unga grekiska jordbrukare.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, kvinnliga grekisk-ortodoxa präster vore ju verkligen något!
h. Inga-Britt

Ingrid sa...

Oj, kvinnliga grekisk-ortodoxa präster hur ska de vara klädda, t.ex.! Prästerna här går ju omkring med sitt långa skägg och sina långa prästkläder. Enligt min åsikt kunde kyrkan behöva bli lite modernare och gå med tiden så att säga. Jag åtminstone förstår inte det klassiska grekiska språket som de sjunger i kyrkan så det blir inte många kyrkobesök för min del. Och jag tror att även många greker inte förstår det om man inte har studerat det språket.
Även i Florina kommer hösten men med några fina dagar lite då och då. Så än så länge behöver vi inte elda. Ibland börjar vi redan omkring den 15 september. Skönt, så har man sparat den månaden!
h. från Ingrid

Marcus sa...

Förvisso en kvinnlig ÄB som du inte hittar i Grekland, men också en kyrklig representant som inte tror på jungfrufödsel och Bibeln. Det hittar du inte heller i Grekland.

Svenska Kyrkan är ekonomiskt rikare än någonsin men medlemsavtalet sjunker drastiskt och kommer att så göra i större utsträckning med det här valet.

Karin o Staffan sa...

Vi är många som gläds över valet av Antje som ÄB igår! Det är alltid viktigt med ledare som har mod och förmåga att vilja skapa rum för dialog och öppenhet för människors olikheter.
Förre ÄB Hammar kom också från Lund så den staden verkar vara en god plantskola för kyrkans goda ledarskap!
Karin o Staffan från ett idag regnigt Agios Dimitrios

Anonym sa...

Om svenskarna lämnar kyrkan pga ärkebiskopens kön är dom mer konservativa än jag går med på att tro. Den falangen kan väl ändå inte vara alltför månghövdad.
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja, men det lär vi nog inte få se, i alla fall inte de närmaste tusen åren...
Ingrid - Kläderna går ju alltid att ordna, skägget är värre:) När det gäller språket i mässan så har det gjorts försök att läsa evangelietexterna på modern grekiska, men jag tror det har runnit ut i sanden. Det är synd, för jag tror inte kyrkan skulle förlora på att "moderniseras" lite.
Marcus - Jag har förstått att det tydligen varit en debatt kring något uttalande som den nya ÄB gjort, men att hon inte skulle tro på Bibeln har jag svårt att tro. Kanske det här valet får några personer att avgå, men hon fick ett mycket stort stöd av dem som röstade.
Karin och Staffan - Håller med er, jag tror Jackelen kommer att bli en bra ärkebiskop! Här regnade det i natt, men nu skiner solen igen.
Inga-Britt - Nej, den "falangen" är nog inte så stor längre, men den finns. Tiden får väl utvisa vad som händer. Beslutet att öppna prästämbetet för kvinnor är ju ändå drygt 50 år gammalt, så det borde vara väl grundat vid det här laget.

Marcus sa...

En intressant debatt. Har själv arbetat med många kristna grupperingar och hört tongångarna. Kanske är det bara så att dem negativa hörs mer. Det återstår att se.

I vilket fall som helst kan vi bara konstatera att Svenska Kyrkan, förutom med ekonomin, står inför mycket, mycket stora utmaningar.

Hur hade den gemene greken stått inför faktumet att det hade varit tillåtet med kvinnor som präster?

Grekland nu sa...

Marcus - Helt sant att Svenska kyrkan står inför stora utmaningar, det är svåra tider på gång och då gäller det för kyrkan att vara med och inte gömma sej. När det gäller kvinnliga präster i Grekland så är det en helt otänkbar sak, det finns inte på kartan. Men vem vet vad som händer om några hundra år...;