Sidor

torsdag 17 oktober 2013

Ett upprop för Grekland

Bilden är från Thassos i lördags.
Idag i DN läser jag om ett upprop för Grekland. Det är undertecknat av en rad kända greklandsvänner. Inte vet jag exakt vad uppropet kommer att betyda eller kunna uträtta - men visst stöder jag det!

"Det är dags att höja rösten och visa solidaritet", står det bland annat. För krisen offrar välfärden och hotar demokratin, som det så sant sägs.  Dags alltså att reagera innan det är för sent och vägen tillbaka blir alltför svår för detta land som vi stönar över, klagar på, skakar på huvudet åt - men också älskar och beundrar på samma gång...

För övrigt kan jag berätta att första snön har fallit på vårt berg Vermion i natt! Visserligen bara en centimeter eller så, men ändå.

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Du har så rätt när du skriver att vi stönar över landet, klagar på och man kan verkligen skaka på huvudet åt regeringarnas resultat i der förflutna. Å andra sidan kan man inte låta bli att tycka om detta land. Men på "gamla dar" skulle jag nog föredra att bo i Sverige för jag känner mig lite tryggare där. Men eftersom övriga familjemedlemmar bor här så måste man bestämma sig för ett land.
Även bergen runt Florina har blivit lite vita men väderleken ska bli bättre de kommande dagarna.
h. Ingrid

M sa...

Jag kan inte riktigt ta uppropet på allvar. För det första borde det ha kommit redan i början av 2010 när den samlade europeiska pressen ägnade sig åt en smutskastning av allt grekiskt liknande en blandning om rasism och skadeglädje. Där har både DN och SvD dragit sitt strå till stacken. Sedan tycker jag att texten är en aning luddig men nu är det ju i och för sig väldigt svåra frågor och författarna gör heller inget anspråk på att lösa dem, så det kanske är jag som har för höga krav. Att någon svensk politiker skulle reagera på detta tror jag dock knappast. Jag undrar hur många svenskar som över huvud taget känner till rödakorshälpen till Grekland under kriget. Nu när jag är i farten passar jag på att tipsa om två böcker i ämnet: "Krumelur i tidens marginal" av Paul Mohn (chef för delegationen). Även "Fredsmäklare i Grekland..." av Hans Ehrenstråle kan jag rekommendera för den som är intresserad. Jag märker att mina kommentarer här blir längre och längre! Kanske dags att starta en egen blogg... MVH, M

Steve sa...

Ett upprop för Grekland känns av nån anledning aldrig fel.
På Thassos skulle jag gärna varit i lördags.

Grekland nu sa...

Ingrid - Det är ju så med kärlek, att man ser fel och brister, men älskar ändå, alltså är det så med vårt förhållande till Grekland också! Kan förstå när du känner att du skulle vilja bo i Sverig på äldre dar - men om du har din familj här så tror jag det är en bättre lösning än att kanske sitta ensam på ett äldreboende i Sverige...
M - Håller delvis med dej, som jag skriver så vet jag inte heller riktigt vad ett sånt här upprop kan göra i det här läget. Men ändå känns det som ett försök att ge uttryck för att det faktiskt finns männsikor som ger sitt stöd till landet och det grekiska folket. Tack för tipset på böckerna! Och varför inte starta en egen blogg- det är både lätt och kul!
Steve - Precis, det känns aldrig fel. Och Thassos var underbart!

Anonym sa...

Apropå äldre dar undrar jag om det är så mycket bättre i Sverige? Jag tror faktiskt att gamla mänskor värderas mer i Grekland, även om samhället kanske inte har så fina åldringsgetton. Om man har anhöriga i närheten blir livskvaliteten troligen högre i Grekland. Välfärden börjar bli litet urholkad här i Norden också.
h. Inga-Britt

Monica Pizanias sa...

Jag tror som andra, att man har det bättre som gammal här i Grekland FÖRUTSATT att man har anhöriga som orkar med att sköta allt. Vi vet ju inte hur vi får det de sista åren. Jag är 71 nu och sköter en 90-årig svärmor. Så pigg (men totalt i sin egen värld) som hon är, kommer jag att vara 81 och hon 100 och piggare än mig...jag ser kvinnor i min ålder som har oerhörda bördor och ingen tack.
Dock älskar jag Grekland totalt och utan restriktioner, med fel och brister, här lever man helt och inte delvis...

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Tror också att gamla människor har ett annat värde värde i Grekland, det anses fortfarande självklart att man ska ta hand om sina gamla hemma.
Monica - Jo, så är det ju, det kräver att den yngre generationen har möjlighet (ork, utrymme, tid) att ta hand om de gamla hemma. Och då tror även jag att det är det bästa! Vilken pigg svärmor du har, hoppas du orkar ett tag till!