Sidor

tisdag 1 oktober 2013

Granatäpplen...

 Mittemellan filmvisningar och reportage de här intensiva dagarna fick vi en inbjudan att plocka granatäpplen. Och sånt säger man inte nej till, särskilt som jag alltid börjar dagen med just granatäppeljuice. Nu kan jag göra min egen. Och jag älskar att blanda ner frukten i sallader.
Det blev två påsar. Nu återstår bara att ta hand om de frukter som redan öppnat sej. Det gäller att pilla ut alla de små röda kärnorna - och när det är gjort ser köket ut som ett slakteri med röda blodprickar överallt...
En del frukter är stora, andra är små och mest för skojs skull.
Och det finns förstås många legender kring frukten som är en symbol för fruktsamhet. Den omtalades redan av botanikens fader Theofrastos och det sägs att kung Salomo inspirerades av granatäpplet när han formade sin krona. Den nämns även i Höga visan där den älskandes kind liknas vid ett brustet granatäpple...(skulle det vara en komplimang, undrar jag?).

Annars har visst solen tagit semester, som en vän skrev på facebook. Det är den väl unnat, den har lyst på oss under lååång tid.4 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte riktigt fått kläm på det här med granatäpplen, är det så att man använder bara kärnorna för att göra juice också?
Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja, det är bara kärnorna man använder. Man delar på frukten, tar ut kärnorna (gärna i en bunke med vatten, då skvätter det inte lika mycket) och sen kör man dom i en mixer, silar och dricker! Det riktigt kryllar av vitaminer och antioxidanter...

Monica Pizanias sa...

Alternativt sitter man utomhus så att man kan spotta kärnorna sen man tuggat i sig den goda saften...vi har fyra ganska unga granatäppleträd och två av dem gav fin frukt, de andra får bättra sig tills nästa säsong...Astypalea är känt för sina fina "rodia" och vi brukar köpa några lådor när det är dags...snart...

Grekland nu sa...

MOnica - Tja, det finns många sätt, sitta utomhus vore inte så dumt om man hade en trädgård. Själv gjorde jag så att jag la äppelhalvorna i en bunke med vatten och rensade dem däri. Då flyter skaldelarna upp medan bären lägger sej på botten. Dessutom skvätter det inte så förgjordat mycket. Härligt att ha egna träd!