Sidor

onsdag 9 oktober 2013

På tal om Kaos...

Smådugg och höstkänsla idag. Men det är helt OK, hösten måste väl också få en chans. Snart exploderar höstfärgerna i naturen även här.

Det är mycket Pascalidou i media just nu, eftersom hennes bok Kaos - ett grekiskt krislexikon (Atlas) släppts i dagarna. Ni kanske undrar varför jag är så tyst om detta? Anledningen är att jag just lämnat ifrån mej en gemensam recension av både Pascalidous och Ekmans bok (som kom för en månad sen).

Vill inte avslöja för mycket av vad jag själv tycker, men det jag hittills sett och läst av recensionerna verkar vara oförblommat positivt. Och visst, boken har närvaro, ett träffsäkert språk och många intressanta avsnitt. Men jag har ändå svårt att dras med i beundrarkören, främst med tanke på alla felaktigheter och bristande källkritik som Pascalidou tidigare har uppvisat, bl a i flera stora artiklar i DN. Och som återkommer i boken. Stora ord, generaliseringar och en svada som drar fram som en tornado gör att man lätt glömmer att kolla hennes fakta. Ett litet banalt exempel är det hon skriver om att TV:s programledare inte längre har råd att färga håret blont, utan återgått till att bli brunetter. Har för skojs skull zappat mellan kanalerna idag på förmiddas-TV. Resultat? Blondare kan ingen vara...

Det här var bara ett litet råd till er som tänker läsa boken, att inte svälja allt.

En av alla recensioner, den i DN, kan ni läsa här.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingabritt. Jag har nu följt din blogg i drygt ett år. Du skriver jättebra, du är dessutom så träffsäker när det gäller den grekiska mentaliteten. Jag har mina rötter i dina trakter därför är det extra roligt att läsa din blogg. Dock är jag inte så positivt inställd till Grekland. jag hoppas kunna få träffa dig nästa gång jag kommer ner till Grekland. Önskar dig en trevlig höst!

Monica Pizanias sa...

Kanske det är så att vi som bor här för jämnan blir mer kritiska än de som besöker Grekland korta perioder? Jag har läst så mycket vackert skrivet om olika författare och andra som presenterar Grekland , vill inte nämna namn, men ofta skiljer sig min bild av landet med deras...

Anonym sa...

Hej! Jag ar ocksa en fortjust och trogen lasare av din blogg. Det skullle vara mycket intressant att fa lasa din recension av Ekmans och Pascalidous bocker. Var kan jag hitta den?

M sa...

Jag håller med dig om Pascalidou, det stör mig väldigt mycket att hon är så dåligt påläst och jag tycker hon har ett överspelat (nästan patetiskt) sätt att formulera sig ibland, men det sista kanske är en smaksak. Den där kommentaren om att inte har råd att färga håret är uppenbarligen inte sann, dessutom kan man undra vad hon menar med den. Och om det nu skulle stämma, är verkligen det allra värsta med krisen att vissa personer (med dålig smak!) inte kan bleka håret till förbannelse längre utan, ve och fasa, tvingas dö den sociala döden och visa sig ute bland folk i sin riktiga hårfärg? När man belyser sådana här "problem" riskerar man att inte bli tagen på allvar.
Jag läste en liknande kommentar i en av hennes artiklar i DN för någon vecka sedan när hon tyckte synd om en rysk journalist (var det väl?) för att denna inte kunnat röka gräs på 20 år då hon var rädd att detta kunde tas som svepskäl för att fängsla henne. Återigen, nämnda journalist lever under hot, vilket är oerhört allvarligt men då tycker jag inte att man skall ta udden av det hela genom att tycka synd om henne för att hon inte får knarka! Som om det vore någon slags rättighet att punda. Jag ser fram emot dina recensioner, tror inte jag orkar läsa Pascalidous bok. MVH, M

Marcus sa...

Intressant det där med fakta. Jag kontaktade DN och A. Pascalidou i våras angående artikeln att 10% av den grekiska befolkningen hade flyttat ut från landet. Fick först inget svar utan jag ringde till DN en gång till och påtalade mitt ärende.

Någon chef på DN blev helt ställd då han förmodligen trodde att Grekland hade ungefär samma befolkningsmängd som Turkiet. Lite dålig allmänbildning kan jag tycka.

Till slut fick jag ett svar av AP i våras att hon skulle återkomma med fakta om den där miljonen som hade lämnat landet. Har fortfarande inget hört.

Mest förvånad att DN publicerar artiklar utan att ha all fakta på bordet.

Grekland nu sa...

Anonym - Hej, och tack för dina fina ord. Du får gärna höra av dej om du kommer häråt, så kan vi träffas!
Monica - Kanske kan stämma ibland, eftersom vi ser en mer fullständig bild. Men för mej är det nog så att även det vackra stämmer- det finns ju också! Jag brukar ju av födseln och ohejdad vana välja att se det positiva...
Anonym - Hej, kul med alla er nya som dyker upp! Recensionen ska publiceras i Kyrkans Tidning och Sändaren, men jag vet inte om den kommer att ligga ute på nätet.
M - Ja, jag tror vi är ganska många som bor i Grekland som är kritiska till det Pascalidou skriver och gör. Allt cirklar kring henne själv och hon är egentligen inte intresserad av något annat än det som gynner henne själv. Det har framgått vid ett flertal tillfällen när hon varit här i landet. Hon har dock en språklig skicklighet som får många med sej och det ser man inte minst i svensk press just nu.
Marcus - Jag minns att du försökte få ett svar från DN. Jag såg sen att tidningen tagit bort uppgiften om en miljon greker. Har gjort lite research kring just denna siffra och det visade sej att det var en uppgift som stått i The Guardian och som valsat runt på internet. Det var en journalist som tolkat en statistik på fel sätt och det har man sett beklagat och tagit tillbaka i The Guardian. Men Pascalidou svalde historien och den finns med även i boken - även om hon nu lägger den i tv-kanalen Megas mun... Och jag håller verkligen med dej om att det är förvånande att DN inte är bättre på källkritik!

Anonym sa...

Det är sedan länge känt att Pascalidou har ett mycket avspänt förhållande till fakta och källkontroll. Hon har bland annat plageriat artiklar utan att ange källor. Eller så har hon återigen någon spökskrivare att skylla på? Det har ju också hänt tidigare. Nej, AP:s trovärdighet är inte speciellt stor.

Grekland nu sa...

Anonym - Gillar ditt sätt att säga det på: "ett avspänt förhållande till fakta och källkontroll"... Därmed sjunker givetvis trovärdigheten, i alla fall hos dem som har någon form av kritiskt tänkande!

Monica Pizanias sa...

Ja, Inga-Brtt, jag menade att vi som bor här är mer kritiska till sånt som skrives om Grekland av folk som bara lever kortare tid, och som ser "utifrån" sånt som man måste höra hemma här för att förstå. Jag är inte imponerad av såna som beskriver sitt gamla hemland i kolsvarta färger, inte heller såna som ser bara trevligheter överallt. Det gäller inte bara Grekland, förresten.

Susanne sa...

Hej, vilken bra blogg du har!
Jag och min sambo pendlar mellan Rhodos och Sverige. På Rhodos har vi ett gammalt hus mitt i en stor by. Vi känner många greker, men vi har litet svårt att greppa det "grekiska tankesättet", därför är det intressant att läsa dina tankar. Får jag lägga en länk till din blogg på min http://afantou.se? Min blogg skrivs mest för mina vänner i Sverige och på Rhodos
Hälsningar från Susanne i Afandou/Gävle
p.s. Var ligger Naousa,Paros?

Grekland nu sa...

Susanne - kul att du hittat hit och självklart får du länka hit! Härligt att ni kan pendla mellan Sverige och Grekland, då kan ni få det bästa av två länder. Mitt Naousa ligger i norra Grekland, tio mil från Thessaloniki.