Sidor

söndag 6 oktober 2013

Rysk dramatik

Dramatik, olycklig kärlek, snö och kyla - men oändligt vacker musik. Så kanske man kan sammanfatta operan Eugene Onegin av Tchaikovsky som vi såg igår.

Jag stod och stekte köttbullar till min svärmor när maken plötsligt tyckte vi skulle åka till Verias biograf för att se direktsändningen av operan från Metropolitan. En halvtimmer återstod tills ridån skulle gå upp...Grekisk planering kallas det. Men visst, jag stängde av plattan, bytte kläder och vi hann precis. Det är möjligt att folk undrade varför det doftade köttbullar i lokalen, men det bjöd vi på.
Titelrollerna sjöngs av underbara Anna Netrebko och charmören Mariusz Kwiecien. Ljud och bild var perfekta och det kändes som om vi var på plats i New York. De här direktsändningarna som går i hela världen har ganska dyra biljetter, men med en kupong från dagstidningen Vima så blev det  halva priset, dvs 18 euro för båda. Helt ok.

Faktum är att vi sett operan Eugene Onegin live en gång tidigare, i Leningrad. Det måste ha varit 1980 och föreställningen ägde rum på den anrika Mariinskyteatern. Tala om opera för folket. Det var under sovjettiden och folk kom i enkla kläder, de hade mat med sej och gick ut och in lite hur som helst.

Idag har vi promenerat och bara slappat, nån dag måste man ju göra det också.

2 kommentarer:

Monica Pizanias sa...

Roligt att kunna njuta såna föreställningar på distans! Den idén har ännu inte kommit till våra kulturbärare på Kalymnos, men vem vet? Vi har i alla fall en utomhusbiograf (som jag besökt bara en gång, en musikföreställning).

Birgitta Ryås sa...

Så kul det är att göra saker helt oplanerat ibland! Bara släppa det man håller på med och sticka iväg!
Kram!