Sidor

söndag 8 december 2013

Julbocken är på plats

Det är lite turbulent just nu. Men då är det bra att hålla fast vid dagliga vanor och återkommande traditioner.
 Alltså är granen klädd (tidigt, jag vet, men så gör man här i Grekland) och den handgjorda småländska julbocken och hans IKEA-unge på sin plats. Och andra adventsljuset är också tänt, förstås.
Dessutom är julbordets köttbullar stekta och snart infrysta. En börda faller alltid av mej när just köttbullarna är klara, tycker det är jobbigt och svårt att få dem fina. Men de brukar gå åt när sönerna kommer hem. Och jag ger mej själv en klapp på axeln och tycker att jag varit duktig.

På morgonpromenaden var det skidträning på gång. Finns det inte tillräckligt med snö för skidåkning så duger det bra med rullskidor.
Och det ryker ur varje skorsten. Krisen har fått grekerna att överge den dyra eldningsoljan och återgå till öppen spis eller vedkaminer. Så ibland ligger det ett synnerligen onyttigt rökmoln över stan. Ännu värre är det i storstäderna. Och när maken skulle visa sina elever stjärnhimlen med teleskop häromkvällen så syntes stjärnorna knappt, trots att vädret var klart. "Nu tar krisen ifrån oss stjärnhimlen också", som han uttryckte det...

5 kommentarer:

Ingrid sa...

I dagens kris har även Florina fått ett onyttigt rökmoln över stan, och det luktas. Köpte själv för ett par dagar sedan en pelletskamin som styrs med en termostat. Med tiden vänjer man sig vid fläkten som för ut den varma luften. Man kan helt enkelt inte elda med olja om man vill ha det något så när varmt i lägenheten. Detta är krisens baksida i mest troligtvis Greklands kallaste stad.
Och pynta lägenheten gör jag inte förrän ett par dagar innan jul och sen kommer det bort redan efter nyår. Det räcker för min del.
Florinahälsningar från Ingrid.

Grekland nu sa...

Ingrid / Ja, pellets är ju ett alternativ som är bättre än olja, men tyvärr avskräcks många över den dyra installantionskostnaden. Duktiga du som kan hålla dej med julpyntandet tills några dar innan...

Monica Pizanias sa...

Här i sydostkanten blir det inte lika kallt på långa vägar. Vi klarar oss med ett litet element i svärmors rum, ingen värme i vårt sovrum, men dubbla täcken och härliga gammaldags hetvattendynor i frottefodral...på dagen sällan otrevligt kallt.

Ingrid sa...

Ett litet P.S. till dig. Installationskostnaden för en pelletskamin är inte alls dyr. Kaminen strömmar ut varm luft och den ställs på det ställe som passar bäst för hela lägenheten. Ett hål borras i väggen och sen sätts rören till kaminen. Många gånger ingår installationen i priset. Om det inte är så så kostar installationen ungefär 20-40 euro med material.

Grekland nu sa...

Ingrid -Jaha? Det låter ju otroligt billigt. Vi frågade vad det skulle kosta att omvandla vår oljepanna till pellets och det låg på 2.500 euro, minst. En annan person jag känner har installerat en pelletskamin inne i lägenheten och hon pratade om ca 3000 euro. Kanske har ni ett annat system? Själv är jag synnerligen okunnig på området.