Sidor

söndag 19 januari 2014

Det är nåt med ljudet...

 Det är nåt som lockar mej med bjällror och klockor. Det är nåt med ljudet, som ger mej ro. Att höra ljudet från fårens bjällror är mitt favoritljud, det är liksom sinnebilden för idyll och stillhet.
Men även kyrkklockor kan ha den effekten, till och med utan att de låter - men kanske helst på avstånd. Så idag på vår lilla söndagstur, till bland annat klostret Panagia Dovra utanför Veria, blev det flera bilder på just kyrkklockor.  Och där har man rejäla doningar att ringa med.
Tror knappt att klosterkatterna ligger kvar så här rofyllt när klockorna börjar dåna...
 Vackra mönster kan man göra av tegelpannor, om man vill.
Strax intill klostret håller en kyrka på att byggas. En ENORM kyrka, till minne av ett ganska nytt helgon som heter Lukas. Men varför så STORT och vräkigt, mitt ute på vischan? Framför byggarbetsplatsen ligger massor med marmor, redo för att användas.
 Och den här svarta saken ska väl sättas upp på en av kupolerna.
I väntan på att kyrkan ska bli färdig har man tillfälligt hängt upp dessa kyrkklockor i en tall.
När vi fortsatte färden kom vi till ett annat litet bergskapell. Där fanns det förstås också en kyrkklocka. Det kliade lite i fingrarna, ville gärna dra i snöret. Men väluppfostrad som man är så vågade jag inte...

Ikväll blir det bio, en ny grekisk film. Mer om det i morgon!

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Sådana fina bilder, särskilt med taket av tegelstenar. Fantastiskt. Och det gör gott i själen när man ser dina bilder för här i Florina har vi dimma igen efter 2 dagars fint väder och smogen kommer åter. Det är inte roligt att andas in den luften. Men, men handlingarna för fjärrvärmen är underskrivna så de ska väl börja så småningom att gräva i gatorna osv. Hoppas att det blir färdigt om 3 år.
I dag var det den "öppna söndagen" men inte var det många som hade öppet. Det lönar sig inte för en liten stad.
En trevlig vecka. H/ Ingrid

Grekland nu sa...

Ingrid - Det är mycket dimma den här vintern, tycker jag. Ibland är det svårt att veta vad som är "normal" dimma och vad som är rök från skorstenar. Men i förmiddags var det fint väder, även om sikten över slätten var dålig.

eija sa...

Vad du skrev om fårens bjällror har jag upplevt just på samma sätt i Theologos på Thassos (getternas bjällror där), mina bästa upplevelser i Grekland, så härlig kvällmusik!!

Grekland nu sa...

eija - Ja visst ÄR det en härlig musik med dessa bjällror!! Det går får och betar alldeles intill min dotters hus på Kreta och det är ljuvligt att sitta på balkongen och höra bjällrorna och se ut över havet...

Susanne sa...

Jag gillar också ljudet från bjällror och klockor, mysigt.
I vårt Afantou på Rhodos, heter byns helgon Lukas, vilket är speciellt trevligt för vårt barnbarn Lucas, ALLA vet att hans namn och det gör honom väldigt populär :-)