Sidor

tisdag 21 januari 2014

Ett sant grekiskt drama

Häromkvällen förflyttades jag i sinnet till ön Andros på 30-talet. Där utspelas filmen "Μικρά Αγγλία" ("Lilla England"), gjord av en av Greklands mest kända regissörer, Pantelis Voulgaris. På Andros är livet vackert, men också grymt. Havet ger och havet tar. Männen åker ut på havet för att jobba, kvar hemma blir kvinnor och barn och de styrs hårt av traditionens band. Ibland kommer männen tillbaka, ibland inte, såna är livsvillkoren på ön.
I filmen får vi följa en mamma och hennes två giftasvuxna döttrar. Pappan i familjen klev i land i Sydamerika för tio år sen och blev kvar där, så det är mammans uppgift att ensam hitta lämpliga män åt döttrarna. Mer ska inte avslöjas, men det hela utvecklas till ett sant grekiskt drama.
Filmen är mycket välgjord. Tidsatmosfären är fångad i minsta detalj och  kameran jobbar mycket med närbilder där varje ögonkast och min uttrycker starka känslor.


Filmen som Pantelis Voulgaris gjort bygger på en bok med samma namn, skriven av Ioanna Karystiani, hans fru. Hon har också skrivit scenariet till filmen. Och båda två - mycket sympatiska - fanns på plats i Naousa vid en av visningarna och introducerade filmen. Det blir utlottning av boken på biobiljetten, tänk om jag hade sån tur att jag kunde vinna en...


7 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad jag önskar jag kunde få se den filmen! Men finns väl inget större hopp att vare sig film eller bok ska lanseras internationellt? För närvarande visas "To nisi" i finländsk tv, den följer jag uppmärksamt. Tyckte först det verkade mystiskt att kunna dra ut på handlingen i 26 avsnitt, men jag ska läsa boken på nytt när serien avslutats och se hur mycket som lagts till. Njuter av att höra språket fast jag bara kan snappa upp enstaka ord. Kunde man sen ännu kombinera någon Kreta-resa med ett besök på Spinalonga vore det intressant. Måste kännas ungefär som att göra sightseeing i Auschwitz. Livet var kärvt förr, kanske är vi på väg tillbaka dit?
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Vet faktiskt inte om filmen kommer att lanseras utomlands, men det skulle den vara värd! Så kul att du kan se "To nisi" i alla fall, en av grekisk tvs bästa serier, anser jag. SÅ otroligt välgjord. Jag har dessutom läst boken och varit på Spinalonga, så det blev en totalupplevelse! En viktig del av historien som vi inte får glömma bort.

Anonym sa...

Ja, där är glamouren långt borta. Jag tycker skådespelarna är helt fantastiska,vilka kulturresurser det finns i Grekland!
Inga-Britt

eija sa...

Voulgaris är en fin regissör, också jag ville hemskt gärna se denna film, i synnerhet då den är spelad på Andros. Jag kan bara undra på hur hemskt mycket folk ni har där i Naoussa på bio.
Såsom Inga-Britt skrev, går "To nisi" i finsk TV just nu, en verkligen fin serie med sina skickliga skådespelare. Men näsdukar har man behövt!!

eija sa...

PS. Denna video beträffande filmen är också mycket intressant.

http://flix.gr/en/little-england-pantelis-voulgaris-lead-us-on-a-journey-on-the-sea-of-the-human-heart.html

Eva i Aten sa...

Den filmen ska jag absolut se! Tack för tipset!
Många kramar från en lite rostig bloggare på väg tillbaka...
Hoppas allt är bra med dig, Ingabritt!
☼☼☼

Grekland nu sa...

eija - Hoppas du kan lyckas med att få se den! Och visst var det mycket folk - mer eller mindre fullsatt - i måndagskväll när Voulgaris var på plats. Roligt! De andra kvällarna har det väl varit halvfullt tror jag. Voulgaris har varit en del i Naousa, både på filmfestivalen och dessutom för att spela in en film om karnevalen, så han är populär här. En bra artikel du länkar till!
Eva - Välkommen tillbaka till bloggvärlden! Tycker också du ska se filmen om du kan.