Sidor

onsdag 29 januari 2014

Tungvrickning

Så himla kul det är och sjunga! Jo, jag vet, jag ÄR lite tjatig, ni har ju hört det förut. Men jag måste få säga igen hur kul jag tycker det är att - efter en sisådär 35 års uppehåll - vara med i en kör igen. De där timmarna varje vecka är det som om alla bekymmer far rakt åt pipsvängen, det är bara musiken som gäller, just här och nu.
Bara det att få lära sej en massa nya sånger! Ska väl inte avslöja för mycket om vad vi håller på med inför vårens konsert (även om de flesta Naousa-bor inte förstår vad jag skriver...), men så mycket kan jag säga att det handlar om "världens musik". Det är riktiga tungvrickningsövningar på gång, för vi sjunger just nu på ryska, romani, engelska och grekiska! Och allt från folksånger till klassisk kyrkomusik. Riktigt jobbigt, kan jag säga, för en del av körens äldre medlemmar som inte kan ett enda ord på något annat språk än grekiska...Kan inte låta bli att länka till en av sånger här.
På tal om tungvrickning så säger min elev som jag undervisar att svenska språket är värre än kinesiska och alla andra språk tillsammans, haha. Hon kan inte förlika sej med alla konstiga vokaler och ljud. "Jag kommer aldrig att lära mej detta omöjliga uttal", klagar hon, men det stämmer förstås inte. Vi är redan inne på B1-nivå och det går fort framåt. Men visst, svenska är svårare än många tror. Dessutom mumlar vi svenskar gärna i skägget när vi pratar. Grekiska däremot har mycket klarare regler för både uttal och grammatik. Bara man kommer över det där första hindret med annorlunda bokstäver, så rullar det på...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Min erfarenhet är den att greker talar mycket,länge och framförallt snabbt! Så man får nog studera ordentligt innan man hänger med i samtalet, tror jag. Men kan nog tro att svenska också är svårt. Jag tycker t.ex. det är förargligt att skådespelare nuförtiden talar så otydligt att man behöver textning även på svenska filmer för att uppfatta replikerna. Annat var det för 50 år sen, de gamla skådespelarna fick minsann lära sig diktion!

Monica Pizanias sa...

Jag håller med om att svenska är svårt för greker...min man hade massor av år på sig att lära sig, på plats dessutom, men jag har haft en elev i vinter, en ung läkare, och han hade bråttom och var ambitiös. Plötsligt såg jag hur många konstiga saker det finns i svenska språket. Ingen idé att förklara. Acceptera...

Grekland nu sa...

Anonym - Du har rätt i att greker talar mycket och snabbt! Men det är klara regler för uttal som underlättar när man ska lära sej. Och textning på svenska filmer vill jag också ha, för annars missar man ju hälften...!
Monica - Precis, det finns en massa konstigheter och undantag i svenskan, ibland får man säga att "det bara är så". Och även min man som bott 16 år i Sverige har svårt att uttala vissa ord rätt.

Taina sa...

Hm, jag som trodde det var lätt att lära sig svenska. Däremot att lära sig finska ska visst vara svårt, sägs det. Inte för mig då...

Kul att du sjunger i kör! Det gjorde jag en gång i tiden då ALLA fick vara med. Tror ingen skulle vilja ha med mig idag. Sjunger som M.A Numminen, om du nu vet vem det är. Hahahahaha!

Grekland nu sa...

Taina - Jag är helt övertygad om att finska är svårare än svenska:) Kanske ska försöka övertyga min elev om detta...M A Numminen,haha, jodå nog vet jag vem han är, och utan att vara alltför elak så finns det nog ett par stycken i vår kör också som har en viss likhet med honom...Nej, usch, nu var jag visst elak i alla fall!!