Sidor

tisdag 11 mars 2014

Färgglatt hantverk

 Idag tycker jag vi behöver lite FÄRG som piggar upp! Och därför bjuder jag på bilder från tre olika föreningslokaler som tillhör dansgrupper i Naousa och som bevarat traditionella gamla textilier.
Varje mönster är unikt just för Naousa, dessutom är mönstren olika beroende på vilken tidsperiod de är från.

Varmt och ombonat, eller hur! Den runda plattan i mitten användes som bord men också som underlag när man kavlade sina pajer.
 Och här sitter en livs levande Naousaflicka, klädd i finaste stassen...Som tur är har man också bevarat många folkdräkter som fortfarande används vid olika festliga tillfällen. Det sägs att Naousas kvinnor under 1800-talet och början av 1900-talet var långa, stolta och ofta ganska välbärgade. De här fina kläderna gick man till kyrkan i eller använde vid fest.

De två bilderna här ovan visar textilier som hör till folkgrupper "vlachi", som har egna traditioner och danser (och här är det dockor, förstås...).

 Och i min svärmors källarförråd finns också en del skatter har jag upptäckt! De här yllemattorna är handvävda på beställning i slutet av 40-talet, dom skulle svärmor ha till sin hemgift. Hade vi haft en sommarstuga eller nåt sånt så skulle jag gärna kunna tänka mej att använda dom.
Tyvärr har inte svärmor kvar något från sin egen mamma, eftersom deras hus brändes ner under inbördeskriget 1949 och familjen förlorade allt. Men trasmattor vävde svärmor själv på grannens vävstol - och visst är dom lika våra svenska trasmattor. Kvinnors hantverk är gränslöst...5 kommentarer:

anitaskreta sa...

Wow, vilka harliga fargglada mattor!! Jag tycker de ar jattesnygga och skulle mer an garna ha en pa golvet hemma! (jag tycker om trasmattor oxa, jag har det pa golvet hemma, vavda av min mamma och de har vanner fran Sverige fatt slapa hit i omgangar)

Anonym sa...

Så fint hantverk!
Jag läste en gång en bok om vävstolens historia, mycket intressant. En stenålderskvinna skulle ledigt kunna väva trasmattor,vävstolarnas idé har inte ändrats om också konstruktionerna utvecklats... om hon hade materialet, alltså...
Min mamma vävde både mattor, tyg till grova vadmalsbyxor och lakansväv. Själv har jag haft nöjet att väva också och saknar det nu- utrymmesbrist...
Monica Pizanias

Birgitta Ryås sa...

Såå vackra textilier! Färg ger verkligen glädje och hopp!
Kram till er!

Anonym sa...

Helt underbara textilier, men skulle aldrig ha hjärta att trampa på dessa härliga mattor. Hur kan färgerna vara så klara, är de skyddade mot solljus?
Glad blir man, vilken fantastisk kunskap!
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

anitaskreta - Ja visst är det härligt färgglatt! Jag gillar också trasmattor, men har inga för tillfället.
Monica - Intressant det där med att vävningens teknik varit känd så länge, fast på olika sätt. Min mamma vävde också, fast kanske mer konstnärliga saker!
Birgitta - Ja, mer färg i tillvaron, det behöver vi!
Inga-Britt - Jag tror nog de tål att trampas på. De här ju hållit i många år! Skulle nog tro att de varit skyddade mot solljus, grekiska hem hade ofta fönsterluckor och ganska mörkt inomhus.