Sidor

torsdag 17 april 2014

Röda ägg på röda torsdagen

Skärtorsdagen är äggmålandets dag. I alla fall här i Grekland. (Fast jag fuskade lite och började redan igår, det får man väl om man ska måla 50 ägg?)

Och eftersom påskfärgen framför andra i Grekland är röd, så kallas skärtorsdagen för "röda torsdagen". Det röda symboliserar Jesu blod som spilldes vid korsfästelsen.
 Då sätter vi igång då. Här är kartongen med alla 50 äggen. Jag tvättar av dem lite med en blöt svamp.

Fram med övriga arbetsredskap: tråd, sax, strumpbyxor och små gröna blad som jag plockat i parken. Och lökskal! Jag fick en hel påse från min grönsakshandlare, så jag behövde inte skala löken själv i år (det är bara det yttersta skalet som används).
Sen klipper jag en bit av strumpbyxan, knyter ihop ena änden med tråden, stoppar i ett ägg tillsammans med en liten grön kvist och knyter ihop andra änden. Det här pilljobbet tog några timmar, kan jag säga, men det var samtidigt lite rogivande att sitta där och pyssla.

Sen lägger man ett lager ägg i en stor kastrull, fyller på med vatten så det täcker och häller i vinäger och ganska mycket lökskal. Äggen får koka i 20 minuter och gärna stå och dra i ytterligare nån kvart för att få extra färg.
 Och här är resultatet!!  Ägg i mustigt mörkröd färg, en färg som dessutom är helt ofarlig att äta om äggen skulle spricka.

Men vi får förstås inte äta av äggen än, inte förrän på påsknatten! Då tar vi var sitt ägg med oss till kyrkan och så fort uppståndelsen är förkunnad börjar äggknackningen...

6 kommentarer:

Christina Skoglund Chatzikou sa...

Vad fina dina ägg blev! Tack för beskrivningen också. Ska försöka få lite tid över och färga äggen som du gjort.
Glad påsk till dig och familjen!!!!

Mary Childs sa...

That is so cool! I've never seen it done using the little green leaves for the pattern, and I was surprised that the got so red just using onion skins. I expected yellow or gold, but not dark red. Back when our girls were little, we tried various natural items for dyes, but the colors didn't get very bright. I may have to try this! Hope you have a Happy Easter!

Anonym sa...

Wow, va häftigt! Men har du mängder av vinäger i? Rödvins då, förstås? Detta måste jag pröva till bjudningen på påskafton! Tack så mycket!

Grekland nu sa...

Christina - Pröva gärna, det är inte alls svårt! Och man behöver ju inte göra så många...Glad påsk till er också!!
Mary - Yes, I think it is cool, too! I had been living in Greece for many years before I tried to do this, but now I can not even think of using "industrial" colours. So give it a try, you too! And Happy Easter to all of you!!
Anonym - Vinäger tog jag på en höft, det blev väl en dryg deciliter, tror jag till en kastrull med 15 ägg. Tror inte det spelar någon roll om det är rödvins-eller vitvinsvinäger, faktiskt. Lycka till!!

MIA och INGA-BRITT -- Lyckades med konststycket att radera era kommentarer!!! Skulle trycka på publicera och hamnade lite fel -- SORRY!!

Eva i Aten sa...

Älskar dina fina ägg, Ingabritt!
Καλή Ανάσταση!♥

anitaskreta sa...

Hej o xronia polla! Jag tycker om ditt sätt att färga äggen! Alla jag känner färgar ju med "köpefärg"!