Sidor

söndag 27 april 2014

Vallmo, Antarktis och offrande kvinnor

Efter helgens evinnerliga regnande här hos oss så tycker jag vi piggar upp oss med en ny bild här ovanför, i bloggens logotype. Och det får bli en bild på en vallmoäng, en typiskt grekisk vårbild. Visst skulle man gärna plocka en bukett - men vallmo är vackrast där de står i naturen, hemma i en vas tappar dom ju bums huvudet.


Allt regnande är nog himlen som gråter, ja så säger i alla fall en del Naousabor. För den här helgen minns man Naousas förstörelse år 1822, då nästan hela stan brändes ner och många människor dödades. Upproret mot det ottomanska styret hade börjat sprida sej i landet, men här i norr slogs det ner och det skulle dröja till 1912 innan hela landet blev grekiskt. Jag har ju berättat förr att Naousa officiellt heter "hjältestaden" Naousa för att kvinnor och barn hellre slängde sej i floden än att bli tillfångatagna. Vid minnesmärket, precis intill vattenfallet, återupplevde man idag dansen som föregick detta offer (och just den stunden var det faktiskt uppehåll).

Och så till ett helt annat ämne och en helt annan plats - Antarktis! För igår kväll var det föredrag igen i den föreläsningsserie som maken anordnar och talare var Evanggelos Kaimakamis, den förste grek som tillbringat ett helt år på en forskningsstation i Antarktis - på ett isberg 3500 meter över havet och med temperaturer som går ner till minus 80! Hualigen. Han berättade om hur svårt det var att andas där, att solen bara syntes över horisonten tre månader av året och att förhållandena liknar dem som råder på Mars. Nä, vill inte byta, men det var otroligt intressant att lyssna på honom!
4 kommentarer:

Anonym sa...

Underbar vallmobild, älskar vild vallmo! Här hos oss har det varit strålande väder i många dagar nu, och majvärme minst. Men det lär väl ändra till något lite mer normalt snart, kanske.
Inga-Britt

Mary Childs sa...

Beautiful poppies! I remember seeing fields of poppies like that on our trip to Greece in 1979. I think it was on the day we went to see Delphi. I've tried to have them in our gardens here ever since, but never in the numbers we saw there. Such nice pictures.

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Ja, det är otroligt vackert med vild vallmo. Och här finns det i oändlig mängd, överallt, just nu. Hoppas ni får behålla det sköna vädret...
Mary - Neither have I seen so many of these flowers anywhere else, only in Greece, that is why I call this a typical Greek picture!

Marcus sa...

Här kommer lite mer frågor om Saloniki. Visserligen är inte greker det mest cyklande folket (även om det finns en och annan ute i proffsstallen) men vet du om det finns någon cykelaffär i stan som säljer racercyklar med tillbehör?

Mvh
Marcus