Sidor

lördag 24 maj 2014

Årets premiärdopp i Sfakia

 Efter två timmars färd på smala snirkliga vägar som gick parallellt med djupa raviner och bergskedjan Lefka Oris karga och höga toppar, kom vi fram till Sfakia (eller Chora Sfakion som det också heter) på Kretas sydkust. Den lilla byns vita hus ligger i en tät klunga vid hamnen.

Först tänkte vi ta en båt för vidare färd till udden Loutro dit man inte kan ta sej med bil. Men tyvärr frågade vi fel person - en båtägare som ville göra sej en hacka - så vi blev kvar i Sfakia. "50 euro tur och retur" kostar det, påstod han (för tio minuters färd). De andra reguljära turerna går inte än, påstod han.. Icke sa nicke, några såna summor tänkte vi förstås inte betala. Senare fick vi veta att det visst gick reguljära turer - för 4.50 euro enkel väg! - men då var det för sent. Så se upp för såna där lurendrejare...
Ingen större fara skedd dock - vi trivdes gott på Sfakias strand. Lugnt och stilla, klart och grönblått vatten - men brrr, ganska kyligt i vattnet måste erkännas. Men årets premiärdopp är ändå avklarat.
 Lunch hade vi med oss och den åt vi på stranden.
Som grädde på moset drack vi sen kaffe och åt bamsebakelser hos "Despina". Hembakat och prisvärt och ett extra plus för läget och de vilda blommorna.
Vi passerade också den venetianska borgen Frankokastello.
Kanske badar vi där nästa gång!

Och medan vi låg på stranden och hade det skönt skakade jorden i östra Medelhavet, mellan Limnos och Samothrake. En rejäl jordbävning på 6,3 kändes i nästan hela Grekland och ända in i Turkiet. Yngste sonen på Lesvos kände förstås av den ordentligt, men inga skador på huset. Usch, gillar inte.

3 kommentarer:

Anneli sa...

Så underbart vackert och mysigt! Underbara stränder,och nu pratas det om försäljningen av så många vackra ständer i vårt vackra Grekland!
Modiga du som badat,själv väntar jag nog en vecka till ;-)

Anonym sa...

Hej!
Underbara bilder modigt att bada innan värmen kommit ordentligt i havet. En arbetskollega till mig hade hoppat i plurret idag på stora Essingen innan vi påbörjade vårat kvällspass och det var svalkande som han uttryckte sig Burr !Såg förra kommentarer om utförsäljning av stränderna i Grekland ? vad är det och vad innebär det här i svenska media har jag inget sett.
Tack för en trevlig och läsvärd blogg.
Hälsningar Birgitta S

Grekland nu sa...

Anneli - Jo, nog kände jag mej lite modig, det måste erkännas, för varmt var det inte... Och det där med försäljning av stränder låter förfärligt, men jag vet inte riktigt hur det egentligen ligger till. Måste nog kolla upp det bättre!
Birgitta - Burr, ja det var nog säkert varmare i havet på kreta än på stora Essingen i alla fall... Som sagt, måste läsa på lite om det där med stränderna, vet inte så mycket själv än.