Sidor

fredag 30 maj 2014

Naturens egen lyxiga parfym

Varje dag blir jag nästan knockad när jag går förbi denna stora kruka med jasmin. Knockad av den otroligt starka och söta doften...
Krukan står på hotel Palaia Polis innergård som jag passerar när jag går till torget och det känns lite speciellt att dagligen få bli omsluten av denna naturens egen lyxiga parfym. Troligen doftar den minst lika starkt idag när regnet strilar från en grådaskig himmel.
Nu när resultaten från helgens olika val är färdigräknade kan vi konstatera att Naousa har fått en av Greklands yngsta borgmästare. Nikos Koutsogiannis är 33 år och i andra valomgången fick han ca 60 procent av rösterna. Han är mest känd för att han har startat och i tio år arrangerat Naousa Interntional Film Festival. På bilden ser vi honom i sitt rätta element, tillsammans med volontärerna på filmfestivalen. Hur blir det när han flyttar in i stadshuset, tro? Man kan ju hoppas att han tar med sej lite ungdomlig entusiasm i alla fall.
Och från den yngsta till den äldsta. För den person i Grekland som fick flest röster i EU-valet är en - 92-åring!! Han heter Manolis Glezos och fick 311 000 röster och är vänsteralliansen Syrizas förstanamn. Han är alltså född i september 1922 (bara några dagar äldre än vad min mamma skulle varit). I hela sitt liv har han kämpat för sina politiska idéer och mest känd är han för att han 1941, mitt under den tyska ockupationen, rev ner den tyska flaggan på Akropolis. Totalt har han suttit 11 år i olika fängelser för sitt politiska engagemang och han är dömd till döden tre gånger ...  Och ändå är han i så god form att han nu ska till Europaparlamentet! Såna pigga åldringar avundas jag. (Bild lånad från nätet)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Glezos är ett fenomen, symbol för generationer av likasinnade!

Vi fick en 55-åring på borgmästartronen, knappt före en annan 55-åring, båda heter Jannis och kommer från samma by, klasskamrater...det blir nog bra.

Dagarna efter valet har egendomligt nog varit helt fria från kommentarer av mina bekanta. Kanske man inte vill visa att man röstat på "förlorarna" eller så är man helt enkelt trött på prat och nöjd med valutgången.

Överraskande regn i natt, moppesadeln är genomblöt, får lifta med grannen när jag ska på stan...
Monica P

Grekland nu sa...

Monica - Precis, fenomen var ordet (oavsett vad man tycker om hans politiska åsikter). Hoppas er 55-åring blir bra, hos er känner ni väl varann allihop också...