Sidor

måndag 2 juni 2014

Besök i Svenska huset i Kavalla

Igår var jag på utflykt (igen), en mycket trevlig sådan (förstås), till Kavalla. Det var svenskgrekiska föreningen som ordnade en resa till "Svenska huset", eller Atheninstitutets gästhem som det också kallas.
Vi var totalt 20 personer som åkte dit i buss.
 Svenska huset?? Inte helt känt, kanske, för alla. Men det var nämligen så att Kavalla från slutet av 1800-talet fram till andra världskriget var en av de viktigaste orterna i östra Medelhavet för odling och handel av tobak, och Svenska Tobaksmonopolet var ett av de företag som köpte sin tobak därifrån. (Det fanns faktiskt cigaretter som hette just Cavalla). Så därför byggdes ett hus som 1936 invigdes som bostad åt de svenska tjänstemän som under långa perioder jobbade där.
Stilen är funkis och alla möbler och inredning är köpt från Nordiska Kompaniet. Både huset och trädgården är numera K-märkta och den svenska flaggan fläktar i vinden.

Så småningom donerades huset till Svenska Institutet i Aten och från 1976 fungerar det som ett gästhem för skribenter och konstnärer från Sverige som kan bo där några veckor för att få inspiration och arbetsro.

Vi blev varmt mottagna av intendenten Eleni Gultidou (född och uppvuxen i Sverige) och bjudna på kaffe och croissanter på den härliga terrassen. Där träffade vi också några av husets gäster från Sverige.
Sen fick vi en genomgång av husets spännande historia, i den fina paradmatsalen.

Vi promenerade också i stan och tittade på några av alla de tobaksmagasin som nu står kvar som minnen från en svunnen handelstid. De flesta är övergivna och fallfärdiga, men några har renoverats och blivit jättefina.
Kavalla är en jättefin stad, nån gång vill jag stanna här lite längre för att kunna utforska den ordentligt. Kanske jag ska göra slag i saken, börja jobba med någon reportageidé och ta in en vecka på Svenska huset...

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Kul att läsa ditt reportage om Svenska Huset i Kavala. Sommaren 2010 besökte jag Kavala för ett par dagar tillsammans med min bror och svägerska, men hade tyvärr inte möjligheten att besöka huset. För övrigt tycker jag Kavala är en vacker och mysig stad, särskilt utsikten från hamnen är härlig.

Anonym sa...

Ja, vad mycket intressanta utflykter du gör! Sen måste man förstås uppfatta allt det intressanta som resenär också, annars blir det ju inga berättelser. Själv har jag bara mellanlandat med flyget en gång i denna stad, eller snarare kanske utanför staden. Så mycket sevärt man går miste om, tack för att du delar med dig av det du upplever!
h. Inga-Britt

Anonym sa...

Samma säger jag! Vi åkte till Limnos från Kavalla 1984 och jag skulle gärna se staden igen. Det blir väl nån gång...tills vidare får jag resa per dator, enkelt och vilsamt...
Monica P

Grekland nu sa...

Ingrid - Kul att du varit där ganska nyss! Ja, jag gillar stan, men varje gång är jag där bara för en kort tid, oftast bara på genomresa.
Inga-Britt - Du har rätt i att det finns så mycket intressant, bara man ser och uppfattar det! Jag är glad att kunna dela med mej av upplevelserna.
Monica - Att resa per dator är ju bättre än ingenting, eller hur! Så vi fortsätter väl att göra dessa resor tillsammans...