Sidor

torsdag 1 maj 2014

Om att fånga maj i regn och hagel...

Nu har vi fångat maj! Det är det man ska göra i Grekland på Första maj. Man går ut i naturen och plockar blommor och binder kransar. Oftast i sol och härlig värme. Men ingenting är sej likt den här våren, så idag tror jag vädrets makter i Sverige (med snö och kyla) stod i maskopi med vädrets makter hos oss, för vi hade regn och hagel!

 Men skam den som ger sej. Vi klafsade ut i leran och plockade blommor och band våra kransar. Som tur är så bryr sej vårblommorna inte om att det regnar, de var nog bara tacksamma och glada.
Vi såg också några som tappert klämde ihop sej under tak och tittade på den stackars grillen som roterade i spöregnet.
Men vi avstod gärna från picknick idag, så vi styrde kosan till en taverna i Arkochori istället där brasan brann hemtrevligt...
Nu hänger kransen på balkongräcket och ska så göra tills midsommar, då den ska eldas upp. För sån är traditionen.

Och väderfenomenen avlöser varann. Alldeles nyss inramades himlavalvet dessutom av en dubbel regnbåge...

"Grekisk stad som aldrig sover". Den rubriken läste jag igår i SvD. Och artikeln handlar om - Thessaloniki. Fast egentligen vet jag inte om man är mer vaken där än på andra ställen i Grekland, det där med stängningstider är inget som grekerna är så noga med nånstans. Man håller öppet tills sista gästen gått hem helt enkelt. Å andra sidan är Thessaloniki en stad som domineras av sina tiotusentals studenter (Aristotelesuniversitetet är landets största) och studentliv är väl lika med nattliv.
Det är reseexperten Per Johnsson som skrivit om Greklands "tvåa", där ungt möter gammalt. För Saloniki är ju en urgammal stad med en ovanligt spännande historia. Han berättar om olika uteställen, men också om favoritstråket, den flera kilometer långa "croisette". Öh?? Varför dra till med ett franskt begrepp - kalla strandpromenaden för "paralia" istället, som grekerna säger, om man nu vill använda ett utländskt ord. Annars håller jag förstås helt med om att Thessaloniki är värt ett besök!!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Trist att det svenska valborgs vädret hittade till er. I morse kl 8 1:a maj var det snöblandat regn i Stockholm vi tog en senare båt ut till landet i skärgården när snön slutat. Intressant att läsa om andra traditioner och vanor i Europa i detta fall Grekland.
Hälsningar +3 Birgitta S

Grekland nu sa...

Birgitta - Ja fy vilket väder, både här och hos er! Men mina minnen av Valborg från Sverige är att jag alltid frös och huttrade...

Ingrid sa...

Det är minsann sällan Florina har ett lite bättre väder än Naousa. Vi hade faktiskt sol på förmiddagen och sen kom lite moln, och även i dag har vi ett ganska så soligt väder. Men det blev ingen krans för min del. Är för lat för sådana utflykter. För övrigt är vårvädret verkligen tokigt i år.
En bra beskrivning på Thessaloniki men vad ordet croisette betyder har jag ingen aning om. Det är väl inte så svårt att skriva "paralia" som strandpromenaden heter på grekiska? Där är väl ingen grek i Thessaloniki som vet var "croisette" ligger.
Majhälsningar från / Ingrid.

Eva i Tyresö sa...

Din blombukett älskar jag!!!!
Helt underbar.
En brudbukett!!!
Jag hade vilda blommor i min och inte hopklämda rosor!!!!