Sidor

söndag 29 juni 2014

Astronomisk helg i Drama

Det har sina fördelar att ha en make som är astronom - och som gärna föreläser i ämnet. För det betyder att han blir bjuden till olika ställen - och då brukar jag förstås ta chansen och följa med...

 Och den här helgen var han bjuden till Drama, 23 mil rakt österut från Naousa. En stad som mest är känd för sin fina park mitt i stan (och för sin kortfilmsfestival). Självklart strosade vi runt i parken och tittade på de knotiga träden och de gulliga små änderna.
Själva astronomievenemanget ägde rum i en liten by utanför stan som heter Nikiforos. Där jobbar en eldsjäl till lärare som organiserat en hel liten "park" av solur och modeller för fysiska experiment. Där pratade maken i fredagskväll för både stora och små, ackompanjerad av åsksmällar och störtregn.
En annan eldsjäl, en hotellägare, upplät ett rum till talaren (dvs maken och mej) i två nätter utan kostnad, för att på det sättet stödja den lilla amatörastronomiska föreningens evenemang. Det är hoppfullt att det fortfarande finns eldsjälar!
Och där, på Jennifer Home Hotel i byn Taxiarchis, nio km utanför Drama, bodde vi i ett paradis. Från rummets balkong hade vi utsikt över berg och dalar och över ett stort vitt kloster.
Varje morgon blev vi serverade en fantastisk frukost på verandan. Yogurt, ägg, omelett, marmelad, honung, färskpressad juice, hembakade pajer, ostar, bröd. Och det är de små detaljerna som gör skillnad - observera den lilla stickade mössan för att hålla äggen varma... Jag hade kunnat sitta där på verandan hela dan.
Vi tog förstås ett dopp i bassängen också, även om vädret inte var det allra bästa.
Så här inbjudande var hotellets reception. Överhuvudtaget var allt så otroligt hemtrevligt och smakfullt att jag utan förbehåll gör den här reklamen för hotellet.

Om ett par timmar spelar Grekland nästa avgörande match i fotbolls-VM. Ska försöka hålla mej vaken hela matchen...


8 kommentarer:

Monika M Ringborg sa...

Oj vilken fin dramatisk natur och fint hotell. Och änderna var gulliga till tusen.

Nu får vi se hur det går för Grekland! Vi håller tummen ;-)

Ingrid sa...

Det var inte bara drama i staden Drama utan i hela landet när matchen var slut. Hjärtat slog på mig som bara den när det blev straffsparkar. Synd att de inte kom vidare. Nästa gång det är EM eller VM får de lära sig göra mer mål.
Gick in på hotellets hemsida. Oj, vad härligt det ser ut och vilken utsikt. Där skulle jag också kunna sitta hela dan på terrassen. Men för min del får det räcka med min balkong. Men det är inte så tokigt det i heller. En del har inte alls någon balkong.

Grekland nu sa...

Monika - Det finns så otroligt många ställen med vacker natur här i norra Grekland och mycket återstår att se. Jag höll också en tumme, men det hjäpte tyvärr inte.
Ingrid - Ja, oj vilken dramatik det blev! Inte dåligt att komma så här långt i alla fall. Och man får vara glad för sin egen balkong också, alla kan ju inte ha en sån här utsikt!

Birgitta Ryås sa...

O, så fint! Vilket ställe att bo på!
Jag önskar att min man också var ute o föreläste... :-)
Allt gott!

Ingegerd sa...

Så bra med en make som blir inbjuden till lite olika ställen och att du har möjlighet att åka med. Utsikten från balkongen är ju helt underbar. Ser du att de virkade dukarna/skydden på fåtöljerna är Bohusstjärnan. Jag trodde det mönstret var ursvenskt men det kanske finns i Grekland också. I alla fall heter det Bohusstjärnan här. Det kanske är någon med anknytning till Sverige som gjort dem. Kul att se i alla fall.

Grekland nu sa...

Birgitta - Haha, ja det har sina fördelar faktiskt...i alla fall när man får åka till såna här fina ställen!
Ingegerd - Men så intressant det där med Bohusstjärnan!! Kanske såna här mönster finns i många länder, men med olika namn? Hoppas nån kunnig i textilhistoria läser det här och kan ge oss svar!

Monika M Ringborg sa...

Jag kommer nog försöka åka tillbaka nästa år, men då en vecka på vår eller höst. Och besöka en hel del platser. Det finns en hel del arkeologiska platser som jag är intresserad, som det dock är för varmt att besöka nu.

Drama och Filippi ligger nära Kavalla, så det är möjligt att jag åker dit. Vi får se!

Ja, Grekland vann inte matchen, men de var iaf med i VM så här långt. ;-)

Grekland nu sa...

Monica - Ja, det finns många platser att se som inte är så kända. Och vår och höst är den absolut bästa tiden!