Sidor

fredag 27 juni 2014

Reflexioner och sånger från en grekisk balkong

För oss som bor utomlands så betyder Utlandskyrkan mycket. Den är inte bara Svenska kyrkans förlängda arm, utan fungerar också som en representant för hemlandet, ja för hela Sverige. Den som bor nära kyrkan kan slinka in för en kopp kaffe och hembakade bullar eller köpa sirap och knäckebröd. Men även för oss som bor längre bort så känns det bra att den finns där, om än på avstånd. Och då och då kommer prästen på besök även till oss i periferin!
Foto: Marie Mauzy
Vi som bor i Grekland är lyckligt lottade. Vi har en präst och en kyrkomusiker/assistent (Gunnar och Kicki Lidén) som gör allt för att innesluta oss alla i gemenskapen, även om några av oss - som jag - bor 53 mil från Aten. Medlemsbrev, blogg och uppdateringar på facebook hjälper till att hålla oss informerade.
Foto:Marie Mauzy
 Men förra söndagen skulle jag gärna bott närmare och kunnat vara på plats, för då var det releaseparty i kyrkan för boken "Sånger från balkongen". Det är en riktigt fin liten bok med texter och teckningar av kyrkoherden Gunnar Lidén, samt vackra bilder som Gunnar och Kicki tagit. Texterna har tonsatts av Malin Gustafsson från Norrköping och spelats in på en CD med Iriskören i Aten under ledning av Kicki Lidén.
Jag har läst och lyssnat och gissa om jag önskat att jag kunde ha fått vara med i kören, körtokig som jag är... Texterna är Gunanrs reflexioner från vardagen i Grekland och svenska kyrkans arbete där. Där blandas stort och smått, profant och heligt till en härlig mix och blir till "ett möte mellan den gamla paulustiden och vår egen tid", som det står i förordet.
 En av texterna heter En stol i Kardamyli. Den rör mej på djupet, för vem har inte sett den gamle grekiske mannen (eller svartklädda gumman) som sitter på sin stol utanför porten och tittar på livet som passerar på gatan. Den börjar så här:

"Det sitter en man vid en smal trottoar,
på en stol som hans farfar har gjort.
För länge sen var han en bjässe till karl.
och allt som han gjorde var stort.


Förr tutade traktorn en lustig fanfar
och saktade in vid hans port.
Han själv slängde käft med en snabb kommentar
om grannar och släkt på hans ort."

Och sista strofen lyder:

"Nu ser han i minnet ett fint exemplar
av tid som var vacker men kort.
Där sitter han stolt som i fornstora dar
och vinkar till varje transport."

En annan favorit är den som handlar om de badande grekiska damerna med hatt på huvudet och noga koll på antalet bad. Närvarande på alla stränder!

"Stödd på en käpp och med hatten i handen
vandrar hon långsamt till vattenbryn.
Röda sandaler hon lämnar i sanden
kastar ett öga upp emot skyn."

Lite längre ner i samma text fortsätter det så här:

"Hur många bad har du gjort i år?
Man håller koll på varandras träning.
Tjugo på våren. Vad tiden går.
Landstigning kräver en ny betjäning."
Självklart är även religionen och funderingarna på livets mening närvarande i boken, precis som de alltid är i Grekland. Som i denna fina strof:

"Vårda ömt, du lilla,
livet som du får.
tiden står ju stilla,
det är vi som går.
en dag får du, lilla,
skörda det du sår.
tiden står ju stilla,
det är vi som går."
Att Svenska kyrkan i Aten ligger ett stenkast från Syntagmatorget, där demonstrationerna avlöser varann förstår man av dessa rader:

"Jag går mellan hopp och melankoli
i staden där vaggan stod.
Här övades Platson akademi,
nu prövas mitt tålamod."

(Alla teckningar är gjorda av Gunnar Lidén).

Men boktiteln Sånger från balkongen då? Jo, det syftar på att människor på somrarna lever sina liv på balkongen, det är ett sätt att leva i Grekland. Och ibland blir det högljutt. "Sorgen och glädjen måste uttryckas. Det är inte bra om det blir tyst - och det är sällan tyst i Athen. Alla ljud är uttryck för liv". Så sant!

3 kommentarer:

Ingegerd sa...

Åh så fina texter, dom tar tag i en. Och som du skrev, vem har inte sett den gamle mannen eller kvinnan med för den delen.
Tror du man kan skriva till Gunnar och Kicki och på något vis få tag på boken och betala in på rätt sätt.

Anonym sa...

Underbara reflexioner från både dig och Gunnar.
Monica P

Grekland nu sa...

Ingegerd - precis som du säger, texterna tanr tag i en! Bok och CD går att beställa från malin@emproductions.se och kostar 200 kr plus frakt och pengarna går till kyrkans verksamhet ii Grekland!
Monica - tack!