Sidor

tisdag 24 juni 2014

Vi tände en eld

Jodå, det blev ett grekiskt midsommarfirande igår kväll. Lyckades hitta ett kvarter i andra änden av stan där några bekanta fortfarande håller på traditionen. För tyvärr är det så att traditionen är på väg att försvinna i stan, det blir allt svårare att hitta någon som tänder en sån här "midsommar"-eld.
Och traditionen säger alltså att kvällen före Johannes döparens dag så tänder man en brasa med de kransar som vi band på första maj (och som hängt på balkongen sen dess) och sen hoppar man tre gånger över elden för att få god hälsa och lycka under kommande dagar.

 Mitt i gatukorsningen la vi alla våra kransar i en hög. Bilarna? Ja, dom fick ta sej en extra sväng, inget konstigt med det. Och elden tog snabbt fart.Sen var det bara att hoppa, för både ung och gammal. Alla stilar är tillåtna...
Och här är hela det spontant uppkomna gänget efter väl förrättat värv. Nu hoppas vi alla på god hälsa!

5 kommentarer:

Marcus sa...

På tal om traditioner så har jag en fråga till dig. Min mamma bodde många år i Grekland och det var där hon till slut satte klorna i min pappa, eller om det var tvärtom. Ingen av dem är i livet idag så jag kan inte fråga dem om min undran.

Jag är helt säker på att när jag var liten så slängde min mamma tallrikar i golvet på diverse ställen när det bjöds på dans. Har faktiskt inte frågat någon när jag har varit där och just nu dök funderingen upp i skallen när jag läste ditt inlägg.

Har inte sett fenomenet på länge. Är det en tradition som har försvunnit eller har jag bara inbillat mig det hela?

Har ni förresten ett sjukhus där du bor eller blir det storstan som gäller?

Må väl.

Ingrid sa...

Där ser man hur olika traditionerna är i varje stad i Grekland. I Florina tänds det jättestora eldar den 23 december. Det tävlas om vem som har den största. Det samlas ihop ved och gamla bildäck så brasorna kan bli upp till 5 m höga.

Grekland nu sa...

Marcus - Det där med att kasta tallrikar när man dansar har funnits som tradition sen 30-talet (har jag läst) och mest handlar det då om nattklubbar. För några år sen minskade seden, men enligt vad jag kan förstå (går själv aldrig på såna ställen) så gör man det ännu mer nu igen. Det finns fabriker som tillverkar särskilda tallrikar bara för detta ändamål och de görs då på ett sätt som gör att man inte ska skadas av bitarna och tydligen har dessa fabriker fått mer att göra igen. Läste nånstans att detta är ett sätt för grekerna att avreagera sej under krisen...Det är annars vanligt att man slänger högvis med blommor eller pappersservetter på dansgolvet. Angående sjukhuset så låg jag på Naousas sjukhus, bara fem minuters promenad hemifrån.

Anonym sa...

På Kalymnos brann det massor av eldar på olika ställen i går kväll. Man samlar ihop torrt gräs, timjanbuskar och annat i stora lass som sen får bilda många eldar i rad, de matas eftersom. Helst samlas man vid en strand, som här där vi bor, eldar på vägen så att hopparna kan fortsätta ända ner i havet -och så upp igen. På andra håll står någon klar med trädgårdsslangen och duschar hopparna. Det är både barn och vuxna En hel del pappor med småbarn i famnen. Det blåste kraftigt, men det kan inte hindra den här traditionen.
Monica P

Monika M Ringborg sa...

Jag kom ner till Kavalla på midsommarafton precis lagom till flyguppvisningen i hamnen. Så jag firade inte någon midsommar alls, om man inte kan se detta att komma hit ner, som ett firande :-)

Men vilket fint väder det har blivit. Ljuvligt!

Jag gillar det jag sett och upplevt hittills av norra Grekland. Och vilken natur - WOW!