Sidor

fredag 6 juni 2014

Den plätt på jorden vi kallar Sverige

Sveriges nationaldag idag och ni därhemma är lediga. Det var man inte på min tid, för det var ju först 2005 som nationaldagen blev helgdag. Men jag ställer i alla fall fram min svenska träflagga på bordet och sänder en extra tanke till den plätt på jorden vi kallar Sverige.
Trots att jag bor utomlands kan jag ändå inte säga att just den 6 juni betyder något sådär extra. Det är ju ingen dag som firar något stort och viktigt i Sveriges historia, men ok då, en nationaldag kanske alla länder behöver? Men det är viktigt att förstå att det faktiskt inte är någon motsättning i att vara glad över sitt land och att vara tolerant och öppen. Jag är glad och tacksam, alla dagar på året, över att vara svensk - OCH jag gillar olika, som kampanjen säger.
Jag är övertygad om att Sveriges hjärta är stort nog för alla som bor där. Stort hjärta, ja - samtidigt som hela jorden är ett så pyttelitet klot i universums oändlighet att alla vi människor som bor där borde hålla ihop istället för att bråka, utestänga och diskriminera.

Idag är det 28 grader varmt. Jag tror sommaren är på ingång...
5 kommentarer:

Ingrid sa...

Visserligen är jorden ett pyttelitet klot men med ca. 7 miljarder människor och då är det nog svårt att alla håller ihop än om freden är det allra viktigaste vi har. Det är få länder som har det så bra som i Sverige och vi kan vara glada över att vi är födda där. Se bara vilket problem det finns här i Grekland med det högerextremta partiet "Gyllene gryningen". Över en halv miljon har valt detta parti. Man kan fråga sig vad vill dessa människor.
Även i Florina kommer sommaren sakta men säkert. Härligt att kunna sitta ute på balkongen och dricka en kopp kaffe t.ex. och jag njuter av mina blommor.
En trevlig lång helg. önskar Ingrid

Grekland nu sa...

Visst, 7 miljarder är ganska många, men sett i ett större perspektiv så är vi ändå ganska få...Och jag vet att det nog är en önskedröm att alla ska kunna hålla ihop, men ibland måste man ju få önska och drömma! Ha en skön helg med mycket värme och balkongkaffe!

Marcus sa...

Det var konstig nationaldag i min hemstad Malmö. Nya populistpartiet FI hade uppmanat till att bränna den svenska flaggan vilket också gjordes av flera hundratalet personer.

Tror inte att något liknande skulle kunna ske i Grekland.

Grekland nu sa...

Marcus -Ja, det finns många avarter inom nationaldagsfirandet, åt ena eller andra hållet, och kanske är det därför jag inte riktigt känner för att slå på stora trumman en sån dag. Det kan så lätt bli fel. Men vad jag kunde läsa i media så var det inte FI utan något som heter 365-rörelsen som låg bakom.

Marcus sa...

Jo, det stämmer men 365 och FI har ett nära samarbete och det var en högt uppsatt FI-medlem som hade uppmanat till flaggbränningen.

Sverige har blivit ett konstigt land. Rån, våld, mord och brutala våldtäkter har blivit vardagsmat och folk reagerar knappt längre.

Som jag skrev tidigare, kände aldrig någon oro överhuvudtaget i Saloniki men här hemma vågar man inte .........