Sidor

onsdag 18 juni 2014

En påse korinter till syrran...

Den grekiska jorden är ett litet paradis. Jag menar, hur många goda och nyttiga produkter odlas inte här! Jag säger bara oliver, tomater, persikor, körsbär, vindruvor, saffran, apelsiner, citroner, valnötter, bönor... - ja, jag kan hålla på hur länge som helst och räkna upp sånt som alla näringsprofeter säger att vi bör äta mer av. Och ändå hankar sej det grekiska jordbruket bara hjälpligt fram, för att nu inte tala om vilka problem det finns när det gäller export. De stora marknaderna (USA, Kina, Iran m fl) fullständigt krossar lilla Greklands försök att nå ut med sina produkter, trots den höga kvaliteten.
Just nu pågår en blomstermarknad i parken här i Naousa. Där kan man köpa krukväxter, men också russin! Och russin är en sån där produkt som Grekland borde vara stolt över och lansera mer. De små svarta korinterna har odlats i området kring staden Korint i tusentals år (hörs ju på namnet) så det kan man kalla en äkta grekisk produkt.
 Självklart köpte jag ett par påsar korinter från den unge odlaren, det är gott i gröten, som mellanmål och på filen. Och nu har man ju "kommit på" att de är nyttiga också och hör till kategorin "superfoods".
Men kanske är grekerna för dåliga på att lansera sina produkter? När jag var i Aten senast köpte jag korinter i den här fina förpackningen. Den var minst en euro dyrare än den vanliga plastpåsen med samma mängd, men affärsinnehavaren konstaterade att de flesta (särskilt turister) hellre köpte den fina förpackningen, den lockade mer. Så fram för snitsigare förpackningar och bättre reklam, (men helst utan att varan blir mycket dyrare förstås)!

 Å amdra sidan är det härligt att kunna botanisera i butikerna som säljer sina varor i lös vikt, som här i Atens marknadsområde kring Athinasgatan (där oliverna ligger i banankartonger). Där blir man ju bara så sugen,,,
Så mitt tips inför semesterresan till Grekland är: handla inte krafs i souvernirbutiken, utan köp med er lokala produkter hem! Ta med er en påse korinter till syrran, en burk med saffran till mormor, oliver till farfar och en flaska grekiskt vin till grannen som vattnat blommorna...

6 kommentarer:

Birgitta Ryås sa...

Ja, ni har verkligen många goda nyttigheter! Man blir verkligen sugen när man ser bilderna. Tragiskt att Grekland har svårt att lansera sina varor.
Hoppas att ni mår bra!

Anonym sa...

Instämmer å det livligaste! Kryddor, oliver o vin hör till mina favoritinköp.Borde jag kanske lägga till korinter i framtiden?
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Birgitta - Ja, vi är omgivna av nyttigheter, det är bara att ta för sej! Men man önskar att exporten av dessa varor kunde hjälpa upp landets ekonomi.
Inga-Britt - Det tycker jag absolut...

Monika M Ringborg sa...

Grekland har mycket goda viner. Svenskar åker ofta till Grekland. Men få tag på grekisk vin på systemet (iaf vitt) - nästintill omöjligt. Ölen Mythos som många svenskar dricker när de är på semester, måste man beställa speciellt. Det gäller även olivolja. Fontana har tre sorter, som inte är så tokigt, men inte som vissa grekiska sorter.
Är det inte märkligt!?

Ingrid sa...

Och är det inte märkligt att Grekland exporterar en massa olivolja till Italien och sen säljes den vidare såsom italiensk olivolja? Så vi vet inte om det verkligen är italiensk olja i flaskorna. Varför importerar Grekland äpplen från Sydtirol och citroner från Sydamerika. Det kan man verkligen fråga sig. Saffran från Kozani t.ex. borde vara mycket mera känd ute i Europa. Man kan ställa sig många frågor varför det är så. Tyvärr så har grekerna försummat att lansera sina produkter de sista årtionden. Små familjeföretag har inte denna möjlighet. De stora spanska och italienska producenterna var helt enkelt lite smartare i det förgångna.

Grekland nu sa...

Monika -ja, det är märkligt! Jag har ofta klagat på Systembolaget över deras undermåliga grekiska utbud. En orsak är, sägs det, att grekiska vinodlare ofta är små och inte kan leverera så stora mängder. Därför är ett bra tips att köpa med sej nån flaska när man är på semester åtminstone, för det grekiska vinet har blivit mycket bra de senaste åren.
Ingrid - helt rätt, det är så märkligt när vi i Naousa inte kan få tag på bananer eller apelsiner från Kreta och det i Aten knappt går att hitta äpplen från Naousa, t ex. Vet inte exakt var problemet ligger men nu är det dags att ändra på detta, kan man tycka!