Sidor

onsdag 11 juni 2014

En röd nostalgikick

Gick min vanliga tur till kvarterets grönsakshandlare i morse - och gissa vad jag fick se. Små askar med hallon!! Åh, utbrast jag och fick världens nostalgikick. Jag frågade var de kom ifrån och jodå, de odlas i samhället Kopanos, fem km utanför Naousa, berättade grönsakshandlaren. Två euro kostade den här lilla asken som jag givetvis köpte.
För finns det någon svenskare smak än hallon?? Skulle möjligen vara smultron eller lingon då, eller hjortron...Just smaken av dessa bär väcker så otroligt många minnen hos mej. Minnen från lååånga sommarlov då man plockade vildhallon i skogen. Eller stora trädgårdshallon som vi plockade och åt i köket med mjölk, hos snälla tant Emma och farbror Oskar i Eksjö.

Hallon finns förstås inte vilda i Grekland och knappt odlade heller. Men i takt med att såna här "superbär" blir populära så kan man nu ha tur och hitta dem här och var. De kallas "σμέουρα" eller "νιάουρα" på grekiska, eller också säger man det franska ordet "framboise". Jag fick stolt berätta för grönsakshandlaren att de heter "hallon" på svenska.

Ikväll blir det filmjölk med hallon till kvällsmat...

8 kommentarer:

Ingrid sa...

Aah, du lyckliga! Som hittarde hallon. Som tur är så finns det åtminstone hallonsylt och på etiketten står det då "κόκκινα βατόμουρα" (kärt barn har många namn). Med den sylten kan man även göra hallonsås, som jag och min familj föredrar till ris ala malta än jordgubbssås. Hallon, svensk ost och svenskt smör har jag alltid saknat under alla mina år som jag bor utomlands. Även svenskt lösgodis passar jag på att köpa lite grann när jag är i Sverige. Men sådant äter väl inte du, som lever så sunt. Men så är det när man lever utomlands. Man kan inte ha allting och det är skönt att kunna längta efter något.

Anonym sa...

Det är som i Sverige. Likadan förpackning med hallon kan man köpa på Ica eller Konsum här i Stockholm för 20 kronor.

Anita Wag Agrimanaki sa...

underbart!!! Hallon!!! var det några gröna små maskar i kanske också? Det brukar ju hallon ha o några slank ju alltid ner. Jag vill också ha......frysta kan vi hitta här i "moskvamarketen" och ibland på Lidl då(fast mixade med andra bär)

Monika M Ringborg sa...

Vad gott det ser ut. Kommer ihåg när jag plockade hallon direkt från buskarna och åt och smultron utmed vägkanterna på landet. Blir också nostalgisk.

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, jag blev jätteglad när jag hittade hallonen - och att faktiskt smaken var precis som den skulle. Har prövat blåbär som är odlade här men de smakar absolut inte som de blåbär vi plockar i svenska skogar!
Anonym - Jaha, intressant! Min grönsakshandlare, som bara är en liten kvartersbutik, sa att de kom från en by i närheten, men kanske odlare i olika länder använder samma askar? Dessutom var de absolut färska - vilket de väl inte skulle ha varit om de kommit från utlandet.
Anita - Haha, jag tänkte faktiskt på maskarna när jag åt dem, för det brukade som sagt alltid slinka ner någon sån...
Monika - Såna här minnen av lukter och smak sitter djupt hos oss!

Anonym sa...

Odlade blåbär smakar ingenting varifrån de än kommer. Trevligt att ni kan få njuta av barndomssmaker också i Grekland!
h. Inga-Britt

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Det har du kanske rätt i! Blåbär ska plockas i skogen, då smakar de ljuvligt...

Anonym sa...

Hej
Härligt att du hittade hallon förstår att du blev glad. Även här hemma i Sverige är de svåra att finna om du inte bor på landet och har tillgång till dem där samma sak med blåbär.
Tack för en bra blogg!
Hälsningar Birgitta S Kungsholmen