Sidor

lördag 30 augusti 2014

Bohusstjärnans öden och äventyr

Kontakten med er bloggläsare är alltid spännande. Och ibland får jag frågor som jag bara måste spinna vidare på.
Som när jag skrev om det fina hotell vi bodde på i somras utanför Drama, "Jennifer Home Hotel". Då visade jag den här bilden, från receptionen. Och en uppmärksam läsare kommenterade då följande: "Ser du att de virkade dukarna/skydden på fåtöljerna är Bohusstjärnan. Jag trodde det mönstret var ursvenskt, men det kanske finns i Grekland också. I alla fall heter det Bohusstjärnan här."
Intressant! Jag kan ingenting om mönster, men i Aten bor en duktig svensk textilkonstnär som jag känner, Inger Carlsson, och jag vidarebefordrade frågan till henne. Hon berättade att de flesta mönster, även de vi tror är typiskt svenska, har kommit österifrån, från Indien och Indonesien. De kom seglandes eller gående med knallar och kom in i Europa via Ryssland. Ostindiska Kompaniet och Sidenvägen förde också massor av mönster, färger och siden till Europa. En svensk färgexpert, Gösta Sandberg har skrivit flera böcker om detta, för den som är intresserad. Han har farit jorden runt och samlat in mönster och textilier och hela samlingen finns på museum.
Tänk, vad man lär sej! Tack för detta, Inger! Undrar om Bohusstjärnan har något namn på grekiska? Måste visa den för min svärmor som virkat en hel del. Synd att jag inte frågade på hotellet vem som gjort den. Förresten, vem vet var de fått duken ifrån, eftersom hotellägarens mamma är från USA och hans fru Jennifer vuxit upp med grekiska föräldrar i Zimbabwe...3 kommentarer:

Ingrid sa...

Det var ett litet annorlunda inslag från dig och intressant att läsa om. Ibland är det så att man tror att något är typiskt svenskt och så hittar man det nästan överallt här i världen. Folk reser och reste ju omkring och lämnar sina kulturella vanor.
Jag gick in på hotells internetsida och ser ett härligt hotell. Om det är lika fint som på bilderna så blir man sugen på en resa dit.
Redan nu önskar jag dig en trevlig ny månad. / Ingrid

Anonym sa...

Så intressant! Tack för att du följde upp det här och lät oss veta. Hälsningar från Lena

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, kanske lite annorlunda, men intressant tyckte jag! Och hotellet är absolut underbart, dit åker jag gärna tillbaka. Trevlig månad till dej också!
Lena - Kul att du gillade det!