Sidor

tisdag 2 september 2014

Ett litet steg in på hösten

OK, det regnar och är grått ute i dag. Men observera, det är inte VINTER för det! Möjligen kan jag gå med på att vi tagit ett litet steg in på hösten...
Utsikten igår från min promenad på "bypass-vägen"
Så fort man kommer tillbaka från sin semester, så säger grekerna "Καλό Χειμώνα", dvs trevlig vinter! Och det säger man även om semestern tagit slut i smällheta juli. Har alltid vägrat säga denna önskning (under sommaren alltså), ända tills häromdagen då jag hörde hur samma ord slank ur mej själv till en granne...(tala om miljöpåverkan). Men jag tar tillbaka det -  och önskar "trevlig höst" istället!

För visst är det ett hösttecken att vi nu drar igång svenska föreningens verksamhet igen på torsdag (Cafe Comunale kl 12!), att maken har börjat jobba igen, kören börjat sina övningar, att mina svenskelever väntar på ett schema och att jag har börjat fundera på ett reportage. Och jag har alltid gillat september månad, det är en månad som känns fylld av ny energi. Nu börjar vi på nytt, nu tar vi nya tag - gillar!

7 kommentarer:

Marcus sa...

Själv har jag alltid förundrats över hur man klär sig i Grekland. Det kan vara riktigt varmt i mars och april men lik förbannat går barnen omkring i täckväst. Bara för att det inte är sommar utan vår.

Grekland nu sa...

Marcus - Haha, du har helt rätt. Det dröjer långt in i juni innan "vi" greker lägger av de varma kläderna...då är det bara turisterna som går omkring i shorts och linne.

Ingrid sa...

Det finns nog bara 2 årstider i Grekland nämligen vinter och sommar. Säga "en bra vinter" redan i september är faktiskt konstigt och det med ibland över 25 graders värme. Något annat som är lite annorlunda mellan Grekland och Sverige är begreppet "eftermiddag" och särskilt då på sommaren. Klockan 19.00 och t.o.m. 20.00 är "eftermiddag" för grekerna. När min bror och svägerska besöker Grekland så frågar de sig alltid när är egentligen eftermiddag för er?

Anonym sa...

Om man tillönskar någon "kalo chimóna" är det väl oftast för att sommargästerna nu åker iväg och de kommer inte tillbaka förrän nästa år. Jag har just vinkat av två vänner med de orden. Hälsningen gäller ju hela tiden framtill dess...med det finns massor med hälsningsuttryck, många med religiös ton. I Sverige är det lite fattigare, det är hej och hejdå bara...
Monica P

Grekland nu sa...

Ingrid - du har rätt i att det ofta är snabba växlingar som gör att det ibland knappt finns höst och vår, bara sommar och vinter! Och det där med eftermiddag tog det lång tid innan jag fattade...
Monica - visst, om någon åker iväg och vi inte kommer att ses är det logiskt att sägs "kalo chimona", det jag retar mej på är att man måste säga så DIREKT efter att semestern är slut, sommarenär ju lång och däremellan kommer hösten... Annars är jag väldigt förtjust i alla hälsningsfraser i Grekland!

Uhanna sa...

Vi VÄNTAR och LÄNGTAR efter lite regn här i huvudstaden. Athinas luft behöver en ordentlig urrensning a'la ösregn. Kalo mhina!
Kram. Johanna.

Grekland nu sa...

Johanna - Jag skickar gärna några ösregn åt Atens håll...Här har just regnat för fullt igen...Kalo mina till dej också!