Sidor

onsdag 3 september 2014

Solidariskt resande

Idag, när vi försöker torka efter nattens ihållande skyfall, vill jag bara tipsa om en bra artikel i Vagabond, skriven av Sofia Sofroniadou. "All inclusive gynnar ingen" är rubriken. Kanske en något missvisande rubrik, för all inclusive gynnar hotellägaren (som ofta är en internationell kedja) och möjligen din egen kassa.
Men det Sofroniadou vill säga är att all inclusive-turism inte gynnar vanligt folk i Grekland (eller vilket land det nu handlar om), dvs småföretagare, butiker, tavernaägare eller lokala fiskare. Vi kanske slår oss för bröstet och tycker att vi har gynnat ett land i kris genom att åka dit, men har vi frågat oss vart pengarna går på vår all-inclusiveresa, undrar hon?

Jag kan förstå en småbarnsfamilj med ansträngd ekonomi som väljer all inclusive. Det är både billigt och bekvämt (antar jag, har själv aldrig åkt på någon sådan resa). Men trots det skadar det inte att tänka en tanke extra när vi bokar våra semesterresor. Kanske kan vi resa på ett sätt som är BÅDE ekonomiskt och praktiskt OCH solidariskt??
Och inte skulle jag vilja resa till Grekland utan att ta chansen att få sitta på en mysig liten familjetaverna till ljudet av vågskvalp...

5 kommentarer:

Anita Wag Agrimanaki sa...

Bara att hålla med men hur ska vi få alla (alla går ju inte, men många) att förstå och tänka lite innan de bokar All-inclusive? Jag kör mitt eget lilla "race" här i butiken och så snart jag har kunder från AI här och de vill diskutera tusen saker med mig så drar jag mig inte för att säga vad jag tycker om AI.

Ingrid sa...

Eftersom jag har bott många år i Tyskland så tittar jag fortfarande på många tyska tv-programm via satellit. Där har jag haft möjligheten att se många reportage om All inclusive resor. Nä tack, aldrig en sådan resa när man har sett vad som erbjuds, bl.a. när det gäller maten, det fuskas mycket. Men naturligtvis står det fritt för var och en att välja ut sin resa. Jag föredrar en vecka med lite mer kvalitet än 2 veckor all inclusive. Det finns väl inget härligare än att kunna njuta av landets produkter och specialiteter.

Anonym sa...

Roligt att titta in hos dej! Hittade dej genom Svenska Resebloggar, som jag också tillhör. All inclusive är inget för mej, tack! Trevlig blogg du har! Ha det bra!

Monika M Ringborg sa...

(Kanske jag skrivit om detta tidigare på din blogg, men värt att upprepas kanske)

När jag var i Kavalla i somras kom vi i huset överens om att så långt det var möjligt bara köpa grekiskproducerad mat och -odlad frukt och grönsaker.

Jag valde t.ex. bort italienska vindruvor och köpte Kretenska istället. Grekiskt öl och vin. Ja allt.

När jag var på Kreta förra året gjorde jag likadant. Bodde i lägenhet, och köpte bara grekiska varor. (utom bananer :-)) Nu är det ju inte svårt, för det är ju så vansinnigt gott att äta i Grekland.

Önskar jag kunde göra mer, men om alla gör likadant, ja då ... blir det resultat. Men alla måste få välja själva. Det var inte av någon solidarisk känsla, utan att jag ville göra något för Greklands folk som var möjligt för mig under tiden jag var där.

All-inclusive har jag aldrig köpt. Det verkar så tvingande på något sätt om man känner att det är viktigt att få valuta för pengarna (och det är det väl)


Grekland nu sa...

Anita - jag vet att du kör ditt eget "race" och att du också är direkt drabbad av AI- turismen! Det är bra att du diskuterar saken för många har nog inte förstått hur det kan drabba en plats.
Ingrid - precis som du säger, vad är bättre än att pröva de lokala produkterna!
Lenaiwales - kul att du hittat hit, ska kika in hos dej också!
Monica - det du beskriver är en form av solidaritet med landets folk i högsta grad, anser jag! Jag försöker också göra så när det finns möjlighet. Och visst blir det resultat om många för så!