Sidor

lördag 6 september 2014

Arkeologisk skattjaktsfeber

Det känns som om det råder skattjaktsfeber - en arkeologiskt sådan -  i Grekland.  Kanske ni minns rubrikerna från i somras i svenska media: "Alexander den stores grav hittad?". Varje dag på grekisk TV rapporteras nu om hur det går med utgrävningarna i Amfipolis (exakt 18 mil från Naousa österut).
Mer än så här kan en besökare inte se av gravkullens utgrävningar. Foto: AP
 Det har pågått utgrävningar på gravkullen ända sen 1964, men nu börjar det brännas. Nu har man kommit så pass långt att man är inne i själva graven som försiktigt grävs ut, centimeter för centimeter. Inte tror jag vi får veta än på länge vems grav det är som legat gömd där under jordmassorna i nästan två och ett halvt tusen år, men ändå samlas turister och besökare vid platsen varje dag för att titta, trots att de inte kan komma närmare än en kilometer.
Det man KAN se och har kunnat se i många år är Amfipolis stora lejon. Det sitter där oskyddat vid vägen och tittar ut över området. Lejonstatyn är fem meter hög och hittades i bitar redan 1916. Nu tror man att den kan ha suttit på gravkullens topp. Jag var där och tog den obligatoriska bilden för ett par år sen.
Tavlan "Roxana och Alexander" av Pietro Rotari 1756
Tålamod och åter tålamod är det som gäller när man har med arkeologi att göra, men visst är det spännande... Kan det verkligen vara Alexander den stores grav eller är det möjligen hans fru Roxana och deras son Alexander som ligger där?? Eller nån helt annan höjdare från antiken? Ja, därom tvista de lärde, men kanske får vi veta så småningom. Om det visar sej att graven inte är plundrad - ja, då blir fynden bland de viktigaste i Grekland.
Förresten så var även aposteln Paulus i Amfipolis, på sin första resa i Grekland, på väg från Filippi till Thessaloniki (och Veria). Det kan man läsa i Apg. 17:1. Då var Amfipolis en välmående stad som man nu kan se rester av.

Inget är uteslutet, allt är fortfarande möjligt, som någon sa häromdagen på TV.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Då vet jag vad det var de visade på TV häromdagen. Förstod att det var en utgrävning men inte var./Lena som just nu befinner sig i Rethymno på de obligatoriska fyra semesterveckorna

Grekland nu sa...

Lena - Ja, det är som en spännande följetong på TV varje dag. Nu sägs det att något nytt kommer att avslöjas idag söndag! Vi får väl se... Så du är i Rethymnon, jag ska också dit snart, den 16:e september! Om du är kvar då kanske vi ses på stan...

Anonym sa...

Jag åker hem den 24:e så möjligheten finns. Jag bor inne i gamla stan. /Lena

Anonym sa...

Karyatider! Nu blir det spännande dagar för alla intresserade.
Monica P

Anonym sa...

Mycket intressant! Eftersom jag bor i Wales ser jag inte svensk TV och här visas inte mycket utanför landet eller från de gamla kolonienra samt från de krig i världen där man medverkar i. Tack för mycket intresant läsning!!!

Grekland nu sa...

Lena - Ok, kanske vi kan höras av igen när jag är på plats!
Monica - Ja, jag läste just om karyatiderna och såg en bild, så fin den ena var! Spänningen stiger...
lenawales - Kul att kunna sprida information även till andra länder!;)