Sidor

söndag 7 september 2014

Karyatider och fikon

 Skattjakten i Amfipolis fortsätter! Idag släpptes bilder och uppgifter om de fynd som hittades igår, nämligen två vackra karyatider, varav den ena mycket väl bevarad.
En karyatid är en kvinnoskulptur, ofta i naturlig storlek, som används som stöd istället för en kolonn. Visst är hon fin! De mest kända karyatiderna hittills är de sex som finns i helfigur på Akropolis. (Foto: Kulturdepartementet)
Själv fyndade jag fikon idag. Parkerade bilen intill ett träd som var fullt av fikon. En del övermogna, men några var helt ätbara. Läste häromdan att ett fikon är moget när det liknar "en änkas öga och en tiggares kappa", enligt ett gammalt talesätt.. Jaha?? Jo, det betyder att det nästan ska droppa ur "ögat" och skalet ska vara lite skrynkligt. Vet inte om mina fikon ser ut så...?
 En liten skörd blev det i alla fall, lagom för att ha i kvällsyogurten och på morgongröten.

4 kommentarer:

Birgitta Ryås sa...

Så intressant med fynden! Och så gott och vackert med fikonen! Minns hur gott det var att äta färska fikon... :-)
Hoppas att det är bra med er!
kram!

Anonym sa...

Inte illa att kunna skörda så där bara i förbifarten! Antar att det finns frukt i överflöd i år, liksom i hela sydeuropa när exporten till Ryssland stryptes. Fruktansvärt kaos, och delvis får det ändå skyllas på oklokt skötta förbindelser mellan väst och öst. Som så ofta.
Önskar dig en fortsatt skön höst!
h. Inga-Britt

Anonym sa...

Det är så spännande med utgrävningarna i Amfipolis! Följer det med stort intresse.

Grekland nu sa...

Birgitta - Ja, färska fikon är jättegott och det är en speciell känsla att kunna plocka och äta direkt från trädet! Vi mår bra allihop! Kram!
Inga-Britt - Jodå, nog finns det frukt i överflöd, både i stora kylskåp (tyvärr) och på träden. Det är bara att hoppas på en lösning.
Anonym - Roligt att vi är många som följer utgrävningarna med stort intresse!