Sidor

onsdag 10 september 2014

Första modellen av graven i Amfipolis

Har man sagt A så får man väl säga B. Alltså fortsätter jag att visa hur det går med utgrävningarna i Amfipolis. Svenska media verkar inte ha tagit upp det här alls, eller har något sett något? Den som inte är intresserad får väl blunda.
I vilket fall som helst så släpptes igår bilden på den första modellen av hur graven ser ut och vad man hittat hittills. Än så länge har man alltså grävt ut förrummet och nått fram till den andra ingången, så nu återstår det mest spännande av allt, nämligen att gå in i själva gravkammaren och se vem som är begravd där.
På modellen syns även var de två huvudlösa lejonen (eller sfinxerna) sitter som vakter utanför huvudingången. En sfinx i den grekiska mytologin var en figur med lejons kropp och en människas huvud. Tyvärr saknas de båda huvudena. (Foto: Kulturdepartementet).

Att man hittat både sfinxer och karyatider är särskilt intressant, säger arkeologerna, för såna har man aldrig tidigare hittat i någon makedonsk grav. Fortsättning följer...

I morgon ska vi i svenska föreningen här uppe i norr få träffa Sveriges ambassadör från Aten, Det är första gången någon ambassadör velat träffa oss!


8 kommentarer:

Ingrid sa...

Alla svenskar bor INTE i Atén, utan även i andra delar av landet. Så det var hög tid med ett besök även i norra Grekland. Skulle ha varit roligt att träffa honom och andra svenskar men när man bor i Florina och har ingen bil så är det svårt att ta sig till Saloniki med andra kommunikationsmedel. Tiderna passar inte alltid. Dessutom börjar ju skolorna i morgon och då får farmor stå till förfogande.
Ha det så trevligt då.

Monika Ringborg sa...

Detta är riktigt spännande :-)

Anonym sa...

Tyvärr är det väl så att svensk press helt går upp i det kommande valet och allt annat verkar "komma bort"
Visst är det utgrävningar intressanta i alla fall, tycker jag.
Berit

Anonym sa...

Jag blundar definitivt inte! Mycket intressant och lärorikt! Härliga fikon i inlägget nedan. Ha en trevlig dag med ambassadören imorron! Hoppas han/hon brukar läsa din blogg, skam vore annat!!

Grekland nu sa...

Ingrid-så sant, ibland kan vi känna oss lite bortglömda här uppe i norr, så det är kul att ambassadören vill träffa oss. Synd att du inte kan komma till Thessaloniki!
Monika - ja, visst är det!
Berit - du har nog rätt i att det mesta handlar om valet just nu...
Lena- haha, bra att du inte blundar...Om ambassadören (som är en kvinna) läser min blogg vet jag inte...det får vi se i morgon!

Anonym sa...

Nej, här i Sverige skrivs det inte om detta fantastiska. Jag följer det genom grekisk media på webben. Det är hallelujastämning för mig med denna grav.

eija sa...

Här i Finland har vi dock hört nyheter om graven i Amfipolis. Kanske är det fråga om Alexanders hustru och familjemedlemmar. I alla fall mycket intressant :D!

Jiottis Valsamidis sa...

...I den nyupptäckta fjärde kammaren har man hittat en mosaik som är en dekorativ komposition av olikfärgade små bitar av porslin, sten eller glas som fästs på ett hårt underlag med murbruk, kitt eller cement så att bitarna bildar ett mönster eller en bild....
http://rhodosblogg.blogspot.se/2014/10/mer-om-amfipolis-fjarde-kammare.html