Sidor

lördag 13 september 2014

Om att nästan känna dammet i ögonen

Utgrävningarna i Amfipolis fortsätter förstås. Det är faktiskt något alldeles unikt att få följa en stor utgrävning på så "nära håll", med nya bilder och rapporter varje dag. Och anledningen till det är inte i första hand att det är ett betydelsefullt fynd  (såna har man ju gjort förr här i Grekland)  - utan det är helt enkelt tack vare att det nu finns internet! Kulturdepartementet utnyttjar den moderna tekniken och sprider bilder och information ut i världen direkt.

Ok, visst finns det kritik mot detta också (att det sker i propagandasyfte osv), men för mej är det strunt samma, jag tycker det är så otroligt fascinerande att nästan få vara med inne i gravkammaren och känna dammet i ögonen när det ena fyndet efter det andra grävs fram...

 Häromdagen visade jag bilder på de vackra karyatidernas ansikte. Nu har man grävt fram HELA statyerna och här ser man hur antikens skulptörer lyckats fånga varje veck i deras fantastiska klädedräkter. Tala om konst!

Det är lördag och nu lockar grönsaksmarknaden! Och än så länge skiner solen...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad spännande. Fortsätt skriva. /Lena

Ingegerd sa...

Så spännande att vara med på nära håll som du säger. Jag tycker det är helt rätt att visa att man är med i den moderna tiden så dessa fynd kommer till allas kännedom. Bra jobbat Grekland.
Tack för att du rapporterar. Det är enklast för oss andra på det viset.

Anonym sa...

Intressant att följa utgrävningarna. Vi har också utgrävningar i Wales, som jag skrivit om idag, fast inte alls av samma mått som hos er. Verkade vara en trevlig ambassadörsträff. Läser hon din blogg? Hoppas hon gör det nu i alla fall!! Jag är aktiv i föreningen Svenskar i Cardiff och det är vår konsul här också. Hon följer min blogg! Ha en fin helg!

Grekland nu sa...

Lena - Tack, det gör jag!
Ingegerd - Det tycker jag också, för fynden tillhör oss ju alla på något sätt!
lenaiwales - Om ambassadören läser min blogg? Inte en aning, men jag skickade mitt inlägg till hennes pressekreterare i alla fall...

Anonym sa...

Åh, va roligt att du fortsätter rapportera om fynden!
Tacksamma hälsningar från en tredje Lena

Ingalill sa...

Fantastiska fynd, så välbevarade och vackra, jag som normalt inte är så intresserad av "gamla ting" följer med nöje din rapportering. För övrigt finner jag allt du skriver bra och jag läser varje dag.

Grekland nu sa...

Tredje Lena...- Kul att du tycker det är intressant!
Ingalill - Tack, vad du är snäll!