Sidor

söndag 14 september 2014

Vi utlandssvenskar kan påverka!

Hoppas ni röstar idag, ni som bor i Sverige! Själv skickade jag in min röst för över en månad sen. Läste nånstans att vi är ca 1.800 röstberättigade bosatta i Grekland, men jag vet att en majoritet inte röstar.  Ofta för att man inte sett till att stå kvar i röstlängden efter tio år utomlands och då känns det för jobbigt att ta sej till en ambassad eller ett konsulat för att rösta. På konsulatet i Thessaloniki var det bara 99 personer som röstade. Synd, för vi utlandssvenskar kan påverka med vår röst!!Knappt ett ord har hörts i grekisk media om det svenska valet, förrän nu. Idag kan man läsa artiklar i de flesta stora tidningar. Här ovan ser ni ett axplock. Rubrikerna lyder: "Osäkerhetens valurnor i Sverige", "Vallokalerna har öppnat i Sverige med oro för högerextremisternas uppgång", "Vallokalerna har öppnat i Sverige". Och så den mycket märkliga rubriken som knappt går att översätta och som inte heller på grekiska betyder nåt vettigt (från nyhetsbyrån in.gr): "Val i Sverige för återgång till svårare socialdemokratiskt normaltillstånd". Äh??

Annars är det mulet och det ska bli regn (som vanligt...!). Det är meningen att vår kör ska sjunga utomhus ikväll, undrar hur det blir med det?? 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Socialdemokratiskt normaltillstånd; tydligen vet man i Grekland att vänstern har regerat ganska länge i Sverige?
H.Inga-Britt

Monika M Ringborg sa...

I södra Stockholm har det varit sol och varmt - ett toppenväder för ett bra valresultat.

Det är ett av de mest spännande valen på länge ... och jag kommer vara ur-trött i morgon, för jag kommer sitta uppe länge ikväll (som jag alltid gör på valdagen).

Ha det bra och var glad över regnet - det är det som gör att naturen är så fin i Norra Grekland :-) fast jag gillar när det är torrt också som i Aten.

Är glad över att ha hittat din blogg. Den är verkligen toppen!

Grekland nu sa...

Inga-Britt - Tja, är det det dom menar? Tycker det var en mycket märklig rubrik, ganska obegriplig egentligen, men också helt klart färgad av vem som ligger bakom nyhetsbyrån (Nea Demokratia).
Monica - Tack för dina snälla ord! Roligt att du tycker om att läsa bloggen. Och du har förstås rätt i att det är regnet som gör naturen grön...

Ingrid sa...

Som tur är så finns det möjligheten att brevrösta så slipper man ta sig till konsulatet. Det är ju bara att gå in på Skatteverkets sida med deras blanketter för ny adress/röstlängd för utvandrad med anmälan. Tio år behåller de din adress så man behöver inte anmäla sig ofta.
Däremot har det blivit mycket svårare för oss som bor utomlands när det gäller passansökning. Herregud, alla kan väl inte åka till ambassaden om den befinner sig t.ex. 100 mil från din ort.
Hoppas att även Grekland inför brevröstning för alla greker som bor utomlands.
Även i Florina är det blandat med väderleken, så hösten märks.

Grekland nu sa...

Ingrid - Ja, det är verkligen tur att man kan poströsta, annars skulle valdeltagandet vara mycket lägre! Det gäller bara att se till att man står kvar i röstlängden. Däremot är det krångligt med passansökan, det är nästan enklare att åka till Sverige och fixa sånt till och med... Och brevröstning för greker borde verkligen införas, både inom och utom landet!!